понеділок, 18 червня 2018 08:24

Козаки вирізали яничар за один день

Козаки вирізали яничар за один день
Картина "Штурм Азовської фортеці". Фото: https://topwar.ru

Фортеця Азов була заснована турками в ХVI ст. 18 червня 1637 року донські козаки разом із запорожцями захопили її.

Азов розташований на лівому березі ріки Дон, за 8 км від впадання її в море. Місто мало замкнутий фортечний мур, і складалося з трьох міст: власне Азов, Тапрагалов і Ташкалов. Фортечні стіни нараховували 11 башт, міста були розділені між собою стінами. Гарнізон фортеці складався з 4 тис. добірних яничарів. На озброєнні було 200 гармат різного калібру. Бойовими припасами і їжею фортеця була забезпечена більш ніж на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів

21 квітня розпочалася облога міста. В поході брали участь 4,5 тис. донців і 1 тис. запорожців. Тривала облога дев'ять тижнів. 18 червня запорожці-підривники зробили пролом у фортечній стіні шириною близько 20 метрів. Після великого вибуху у пролом кинулися козаки, яничари зустріли їх стріляниною, зіштовхували зі стін, сипали в очі пісок, лили окріп і розплавлене олово. На вулицях всюди йшли бої. Ввесь гарнізон знищили. Звільнили 2 тис. православних полонених. Козаки втратили 1,1 тис., багатьої поранено. Здобич ділили порівну.

Після взяття Азова козакам відкривався вільний вихід в Азовське і Чорне моря. Фортеця була оголошена християнським вільним містом. Сюди пішли купці з Кафи, Керчі, Тамані. На 5 років Азов став козачим містом.

16 червня 1578 року у Львові стратили запорізького отамана і господаря Молдови 45-річного Івана Підкову. За це турецький султан подарував польському королю вино і мариновані лимони.

Зараз ви читаєте новину «Козаки вирізали яничар за один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути