субота, 16 червня 2018 08:21

Турки віддячили за вбивство українця вином і маринованими лимонами

Турки віддячили за вбивство українця вином і маринованими лимонами
Іван Підкова. Фото: http://indragop.org.ua

16 червня 1578 року у Львові стратили запорізького отамана і господаря Молдови 45-річного Івана Підкову. За це турецький султан подарував польському королю вино і мариновані лимони.

"Був настільки сильним, що коли увіткнув талер в дерев'яну стіну, то його треба було вирубувати. Взявши за заднє колесо, він зупинив повіз, запряжений шістьма кіньми. Взявши в руки воловий ріг, пробив ним ворота", - йдеться в народному переказі.

Іван Підкова бере участь у морських походах. Пізніше водить козацькі флотилії самостійно, завдає поразок татарам під Очаковом, Кафою. На початку листопада 1577 року разом з козацьким гетьманом Яковом Шахом вторгається в Молдавію. Скидає з престолу ставленика турецького хана Петра Кульгавого. За підтримки народу оголошує себе господарем Молдовії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Корсунем козаки взяли в полон 200 польських офіцерів

Петро Кульгавий та турецький султан Мурад III звертаються по допомогу до польського короля Стефана Баторія (1533- 1586). Через два місяці Підкова лишає Молдовію і повертається на Запорізьку Січ. Перед тим заїжджає до Варшави, щоб помиритися з Баторієм. Король наказує схопити Івана Підкову. Турецький султан на знак подяки надсилає йому подарунки: 50 биків, 4 бочки вина, 2 бочки маринованих лимонів і коня.

Івана Підкову привозять до Львова на страту. Щоб не образити отамана брудною в'язницею, спеціально винаймають кімнату в кам'яниці в центрі. Побоюючись народних заворушень, король Стефан виїжджає на світанку на полювання на два дні.

Підкова стелить перед собою килимок на соломі, сам заголює комір і підставляє шию під меч. Кат одним ударом відрубує голову козакові. Королівський чиновник підіймає голову і показує присутнім.

В цей момент завалюється передстінок ратуші. На нього вилізло занадто багато людей, щоб краще побачити момент страти. Ніхто не постраждав, але це рахують за поганий знак. Люди Підкови забирають тіло, пришивають голову. У зеленій труні везуть тіло до Канева, ховають на Чернечій горі.

Битва під Корсунем між військами Речі Посполитої з одного боку і військом Богдана Хмельницького та його кримськими союзниками з другого - відбулася 16 травня 1648 року. Поляки кількісно переважали. Козаків та їхніх союзників татар було 15 тис. Але вони опинилися у вигіднішій позиції і після 4-годинної битви здобули перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Турки віддячили за вбивство українця вином і маринованими лимонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути