четвер, 18 березня 2021 11:18

Відкрили українську гімназію

Відкрили українську гімназію
Перша українська гімназія діяла в приміщенні міської приватної жіночої гімназії Аделаїди Желукіної - тепер Київська середня школа № 138

18 березня 1917 року в Києві відкрили першу гімназію з українською мовою викладання. Заклад назвали на честь Тараса Шевченка.

Ініціатива відкриття належала членам Товариства шкільної освіти. Воно виникло того ж 1917-го та працювало над організацією українського шкільництва, що передбачало значні труднощі. Адже тоді в Україні не існувало жодних українськомовних шкіл, підручників, а також необхідної кількості вчителів. Саме тому вирішили створити першу та поки що єдину гімназію.

Представники товариства взялися за пошуки приміщення. Надати його погодилася власниця міської приватної жіночої гімназії Аделаїда Желукіна, але за умови, що навчання відбуватиметься в 2-гу зміну.

Узгодивши деталі, Товариство шкільної освіти відкрило 3 перші та 2 підготовчі класи. Відкриття супроводжувалося урочистим молебнем. Спочатку директором закладу став художник Петро Холодний, але вже згодом - літературознавець та член Українського наукового товариства Володимир Дурдуківський. Він же викладав українську мову.

Серед інших предметів у гімназії були: математика, географія, історія, природознавство, латинська, французька, німецька мови, музика, співи, хореографія, малювання, релігія. Також діяли самоосвітні гуртки з різних предметів, зокрема драматичний. На роковини Тараса Шевченка відзначали шевченківські дні.

Викладали предмети історик та майбутній прем'єр-міністр УНР В'ячеслав Прокопович, етнолог Левко Чикаленко, голова Всеукраїнської учительської спілки Софія Русова, композитор Пилип Козицький, майбутній митрополит УАПЦ Василь Липківський та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найдорожчий скарб у народу - діти" - презентували книгу про Софію Русову

Наприкінці року в гімназії навчалися 174 особи - переважно діти біженців від війни, селян, міщан та інтелігенції. Дівчата та хлопці навчались у класах разом, взаємодіяли із вихованками гімназії Желукіної.

За влади гетьмана Павла Скоропадського гімназія отримала приміщення на Львівській площі, а потім в колишній амбулаторії лікарні при Покровському монастирі на тій же Львівській.

Після остаточного приходу до влади більшовиків, 1921 року, гімназію реорганізували в семирічну трудову школу ім. Тараса Шевченка. Відбувся наступ на предмети, пов'язані з вивченням "ворожих" іноземних мов. Наприкінці 1920-х більшість викладачів зазнають радянських репресій.

18 грудня 1917-го в Києві офіційно запрацювала перша в історії України вища школа художньої освіти - Українська академія мистецтв. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, що регламентував діяльність академії. Її ректором став художник та педагог Федір Кричевський.

У 1918-1919 роках в академії навчалися 140 студентів, у 1921-1922-х - близько 400. Усі в окремих майстернях відповідно до фаху. Плата за навчання становила 100 руб. на рік, а для вільних слухачів - 100 руб. на півріччя. Це дорівнювало зарплаті чиновника середньої ланки.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили українську гімназію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути