пʼятниця, 04 травня 2018 15:05

"Найдорожчий скарб у народу - діти" - презентували книгу про Софію Русову
7

Авто книги розповідає про мемуари Софії Русової
Фото: Денис Скриль
Книга про Софію Русову
 Євген Янкевич виконав пісні військ УНР
Кошти від продажу книги підуть на просвітницькі цілі
На презентацію завітали науковці і молодь

У Полтавській обласній науковій бібліотеці імені І. Котляревського відбулась презентація книги "Софія Русова. Мемуари".

"Педагог із світовим ім'ям Софія Русова жила в буремні роки Української революції, двічі мешкала по кілька років в Полтаві, п'ять разів зазнала арешту і вже літньою людиною емігрувала до Праги. В 15 років із сестрою створила перший приватний дитячий садок в Києві. Саме в родині Русових вперше зазвучала ідея про самостійну Україну, коли Микола Міхновський зачитав цю ідею. Отримала аристократичне виховання і все життя присвятила дітям. Вже після 100 років українські педагоги почали вивчати цей досвід, осучаснювати і використовувати на практиці", - розповів Микола Кульчинський, редактор і упорядник видання.

За словами редактора, як педагог-філософ Русова глибоко усвідомлювала, що школа й виховання мають діяти у повній відповідності з особливостями й потребами своєї країни та нації.

"Народові, який не має своєї школи і не дбає про неї, призначені економічні злидні і культурна смерть. Мова - це найголовніша основа будь-якої нації", - процитував із книги Микола Кульчицький. Також додав опис приходу більшовиків до Києва і терор росіян над українською інтелігенцією.

"В Полтаві родина Русових створила центр української думки, сюди приходили висловити свої ідеї Микола Міхновський, Симон Петлюра і інші сподвижники української держави. В цьому колі була створена Революційні українська партія. Русови були видатними науковцями, але їх громадська діяльність, любов до України була дуже важлива в період становлення країни", - розповів Тарас Пустовіт, заступник директора державного архіву Полтавської області.

Музикант Євген Янкевич виконав кілька пісень періоду Української революції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повертатиме гроші голівудським режисерам.

У Полтаві в обласній бібліотеці імені І.Котляревського презентували документальний фільм "Покликав Вас Госпожий Глас" про художника Української повстанської армії Ніла Хасевича. Гості перегляду поспілкувались після перегляду стрічки із режисером, послухали сильну поезію дисидента Олекси Різниківа і мали змогу поговорити із представниками "Волинського братства" у Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «"Найдорожчий скарб у народу - діти" - презентували книгу про Софію Русову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути