субота, 20 березня 2021 08:21

Відкрили концентраційний табір, де проводили експерименти над людьми

Відкрили концентраційний табір, де проводили експерименти над людьми
Табір Дахау розташовувався недалеко від Мюнхена і складався з 34 окремих блоків-бараків. Фотографія музею Голокосту США

В німецькому місті Дахау 20 березня 1933-го почав діяти перший концентраційний табір нацистської Німеччини. Там проводили експерименти над живими людьми.

Табір розташовувався недалеко від Мюнхена і складався з 34 блоків-бараків. Почав свою роботу майже одразу після приходу Адольфа Гітлера до влади. Першими в'язнями були представники німецької політичної опозиції: комуністи і соціалісти. Полоненими табору ставали і громадяни не арійської раси. З весни 1940-го у табір прибували в'язні з інших країн. Незабаром німецькі в'язні складали лише малу частину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язні табору роззброїли охоронців

Однією з причини створення Дахау було з'ясування меж людського організму. У кожному з будинків розташовувалося новітнє обладнання для експериментів над людьми. Там працювали дипломовані фахівці. В'язнів для табору вибирали винятково здорових у віці від 20 до 45 років. Окрім експериментів, що стосувалися застосування медичних препаратів, проводилися дослідження на витривалість людей.

За два роки провели близько 500 тис експериментів над живими людьми. Дослідження з малярії примусово проводили. Жертв кусали комахи або їм давали заразні малярійні уколи. Інші тести полягали у вивченні ефекту довгого занурювання людини в льодяну воду. Більшість жертв помирало при температурі −26°C.

За час існування 200 тис в'язнів з понад 30 країн перебували в Дахау, з них близько третини — євреї. Загинули 32 099 в'язнів і ще майже 10 тис в його філіалах. 29 квітня 1945-го табір Дахау звільнили війська США.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили концентраційний табір, де проводили експерименти над людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути