вівторок, 13 липня 2021 14:18

Відкопали скарб французьких монет

Відкопали скарб французьких монет
Срібні монети франків могли привезти в межі сучасної Польщі вікінги Фото: blog.moneta1.ru

Учені спробували пояснити, звідки в Польщі взявся скарб французьких монет епохи Каролінгів. Його знайшли нещодавно неподалік міста Біскупець.

Польські фахівці припустили, що монети потрапили туди разом із вікінгами після 845 року. Саме того року загони норвезьких, шведських і датських вікінгів уперше підійшли до Парижа та після нетривалої облоги розграбували частину міста. Щоб не допустити повного руйнування, франки розплатилися з ними понад 2 т срібла, інформує The New York Times.

Нещодавно стало відомо, що за 48 км від Біскупця розташовувався великий торговий пост вікінгів, який називали Трусо. Можливо, паризьке срібло потрапило туди, а звідти, завдяки процвітаючій торгівлі в Балтійському регіоні, розійшлося іншими землями.

"Це надзвичайно рідкісна і дивовижна знахідка. Раніше ми знали, що сталося в Парижі, тільки з письмових джерел, але тепер ми побачили наслідки того у фізичній формі". - сказав автор гіпотези, польський археолог Лукаш Щепанські.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо лише про три екземпляри. Знайшли унікальну золоту монету

Припущення польських фахівців підтримали не всі. Так, британський експерт Саймон Купленд підкреслив, що монети викарбували раніше, ніж відбулася облога 845 року. Більшість датуються періодом правління сина Карла Великого Людовіка Благочестивого (814-840), лише одну викарбували на початку правління його онука Карла Лисого (843-877). Імовірно, монети вікінги дістали ще під час попередніх нападів, або ж у результаті постійної торгівлі з франками.

Французький медієвіст Стефана Лебек вважає, що монети зібрали десь на початку правління Карла Лисого.

Польські археологи планують продовжити розкопки в тому місці. Сподіваються знайти срібні зливки, що зміцнить припущення щодо викупу за зняття облоги міста.

Нумізмати ж додали, що монети коштують не багато - близько $200 за одну. Натомість вони мають велику історичну цінність, адже проливають світло на фінансові відносини в регіоні.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали скарб французьких монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути