Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 01:13

Відкопали найбільший скарб монет франків у Східній Європі

Відкопали найбільший скарб монет франків у Східній Європі
У Польщі виявили скарб монет. Фото: Muzeum w Ostródzie

У Польщі в комуні Біскупєц археологи знайшли скарб срібних монет епохи Каролінгів.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупці, на території Вармінсько-Мазурського воєводства, повідомляє Nauka w Polsce.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX століття. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого. Він правив народом франків у 814-840 роках.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився у Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети. Околиці Біскупці в ті часи були кордоном земель слов'ян та пруських племен. Слідів поселення біля місця скарбу не знайшли.

Скарб може бути пов'язана з вікінгами. Вони влаштовували походи на Париж. Хтось з них міг принести монети у землі прусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибник знайшов скарб срібних монет у лісі

Два динарії використовували як кулони. Польські археологи кажуть, що ці артефакти тепер є одними з найдавніших предметів християнської релігії в цій частині Європи.

У польському Слушкуві біля Каліша археологи знайшли 6,5 тис. срібних монет у лляних мішечках, злитки срібла, фрагменти свинцю, а також золоті персні. Одна з каблучок належала Марії - дочці київського князя Володимира Святославича.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали найбільший скарб монет франків у Східній Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути