вівторок, 10 листопада 2020 13:10

Грибник знайшов скарб срібних монет у лісі

У Польщі в селищі Єзуїцька-Струґа чоловік на ім'я Богуслав Румінські знайшов скарб срібних монет часів правління короля Яна II Казимира - 1648-1668 років. Збирав гриби в лісі, злетів із велосипеда й упав прямісінько на знахідку, приховану рослинністю.

Спочатку намацав рукою 6 монет, потім вдалося назбирати ще майже 60. Чоловік вирішив не залишати скарб собі, а повідомив у Регіональне управління охорони природи. Відвів співробітників відомства до місця знахідки. За допомогою металошукача вони виявили ще 7 монет. Незабаром звістка дійшла до археологів з познанського університету Адама Міцкевича. Фахівцям вдалося знайти ще 13. Загалом у скарбі 86 монет, повідомляє The First News.

Автор: Szoik Rojewo
  Монети датуються періодом між 1657 і 1667 роками
Монети датуються періодом між 1657 і 1667 роками

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під поваленим деревом чоловік знайшов скарб срібних монет

Нумізмати встановили, що більшість із них мають номінал у 6 грошів. Є й дорожчі орти, вартістю 18. Імовірно, їх викарбували між 1657-1667 роками, після воєнних конфліктів зі Швецією.

На деяких із монет не видно жодних слідів використання. Це дозволяє припустити, що їх приховали незадовго після карбування.

Скарб потрапив до Регіонального управління охорони природи. Там готують клопотання до Міністерства культури і національної спадщини з проханням нагородити Богуслава Румінські. Згодом монети потраплять до музею поета Яна Каспровича в місті Іновроцлав.

Золоті монети та злитки знайшли в будинку, який придбала мерія французького муніципалітету Море. Золото знайшли в одній із шаф.

"Там були банки з варенням, а всередині - золоті монети і злитки", - сказав мер Море Лоран Петі.

Усього знайшли 5 золотих злитків і понад тисячу золотих монет по 20 франків. Будівлю придбав муніципалітет за €130 тис.

Зараз ви читаєте новину «Грибник знайшов скарб срібних монет у лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути