четвер, 22 липня 2021 01:13

Вчені встановили, що їла давня людина перед принесенням у жертву

Вчені встановили, що їла давня людина перед принесенням у жертву
Чоловік їв кашу з приправами та рибу. Фото: Antiquity

Данські вчені встановили, що їла 2400-річна мумія "людини з Толлунда" перед смертю.

"Людину з Толлунда" знайшли 1950 року в торф'яних болотах біля міста Сількеборг у Данії. Перед стратою його нагодували зерном та рибою, пише Cambridge.

Чоловіка задушили мотузкою та кинули тіло в болото. Вчені вважають, що це було ритуальне вбивство. На тілі чоловіка не було інших травм, його нагодували.

"Оскільки з 1950 року знання про макроскопічні викопні рослини та методи аналізу вмісту кишківника значно покращилися, ми вирішили повторно дослідити вмісту кишківника "людини з Толлунда", — розповіла авторка дослідження доктор Ніна Нільсен із музею Сількеборг.

Дослідники з'ясували, що чоловік їв кашу з ячменю з додаванням насіння диких трав. Учені знайшли понад 20 видів різних трав, у тому числі горець блідий, льон, кропиву, братки та березку. Воду для каші набрали з болота. У їжі виявили залишки водоростей, пісок і деревне вугілля. Кашу зварили в глиняному горщику на багатті. До неї жертві дали рибу.

Страва містила 1285 кілокалорій. Це становить близько половини щоденної норми для людини з обмеженою фізичною активністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У болоті знайшли ідеально збережений середньовічний меч

В організмі померлого знайшли кілька паразитарних інфекцій. Це вказує на те, що чоловік за життя харчувався недовареним м'ясом і пив брудну сиру воду.

Мумію 16-18-річної дівчини знайшли в Ютландії, Данія. Вона отримала елітне поховання у дубовій труні під курганом. В кістках немає ознак тривалої хвороби. Вчені припускають, що дівчина померла від інфекції, такої як грип.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили, що їла давня людина перед принесенням у жертву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути