Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2021 01:13

В Україні взялися за Національне військове меморіальне кладовище

В Україні взялися за Національне військове меморіальне кладовище
Депутати підтримали створення Національного військового меморіального кладовища. Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №4225 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища".

Проєкт передбачає будівництво на території Київської області цвинтаря, призначений для організації почесних поховань та перепоховань борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які померли під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, повідомляє "Історична правда".

Згідно із законопроєктом, замовником будівництва буде Міністерство у справах ветеранів України. Його утримання здійснюватиметься коштом державного бюджету.

Уряд має визначити порядок організації поховань та перепоховань на території меморіального кладовища. Повинен затвердити зразки намогильних споруд та меморіальних табличок.

"Законопроєктом передбачається, що не можуть бути поховані на Національному військовому меморіальному кладовищі особи, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вище), особи, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівники радянських органів державної безпеки всіх рівнів", - йдеться у повідомлені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років першій військовій частині на західноукраїнських землях: військові влаштували урочистості

Постанова Верховної Ради від 2011 року передбачає створення Національного військового меморіального кладовища. 24 вересня 2020 року Кабінет Міністрів затвердив законопроєкт щодо будівництва цього цвинтаря.

В Україні створять Національне військове кладовище. Відповідну постанову підтримав Кабмін. Зокрема зміни внесли до законів України "Про поховання та похоронну справу" та "Про місцеве самоврядування в Україні", повідомила пресслужба Мінветеранів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні взялися за Національне військове меморіальне кладовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути