вівторок, 22 січня 2019 22:24

100 років першій військовій частині на західноукраїнських землях: військові влаштували урочистості
16

Відкрили меморіальну дошку присвячену першому Львівському піхотному полку імені княза Лева
Фото: Валерій Шмаков
Відкрили меморіальну дошку присвячену першому Львівському піхотному полку імені княза Лева
Відкрили меморіальну дошку присвячену першому Львівському піхотному полку імені княза Лева
Відкрили меморіальну дошку присвячену першому Львівському піхотному полку імені княза Лева
Відкрили меморіальну дошку присвячену першому Львівському піхотному полку імені княза Лева

До 100-річчя проголошення Акта Злуки між УНР і ЗУНР відзначили формування першого Львівського піхотного полку імені князя Лева. Меморіальну дошку, присвячену цій події урочисто відкрили 22 січня на будівлі повітряного командування ''Захід'' на вул. Лисенка, 12, поблизу обласної львівської адміністрації.

Саме в цьому будинку 1 листопада 1918 року сформували "Перший Львівський піхотний полк імені князя Льва". Він став першою українською військовою частиною на західноукраїнських землях у XX столітті та заклав традицію почесних найменувань Української Галицької армії (УГА). Зокрема, тут розпочав свою службу в УГА визначний льотчик та один із засновників українських повітряних сил, син поета Івана Франка Петро.

"Історія нашої держави, має одну важливу особливість - протягом довгого часу патріоти власною кров'ю здобували незалежність України. Як і сто років тому, сучасні військові захищають кордони нашої держави від зовнішньої агресії. Ми бережемо і шануємо нашу справжню військову історію. І саме на її засадах створюємо нову українську армію", - наголосив т.в.о. командира ПВК "Захід" полковник Олександр Кухаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вибили з села поляків" - відтворили Вовчухівську наступальну операцію УГА 1919 року

"Перший Львівський піхотний полк імені князя Льва" був найбільшим за чисельністю на час Листопадового чину, коли українці перебрали владу у Львові. Зокрема, вояки цього полку захопили Намісництво (будівля в якій сьогодні працюють Львівська обласна рада та державна адміністрація).

"Ці казарми побудували австрійці на початку 1850-х років. 1 листопада 1918 року тут розміщувався 15-ий піхотний полк, який був набраний з мобілізованих. Є легенда, що Листопадовий чин у Львові зробили Січові Стрільці. Але вони прибули з Чернівців до Львова вже 3 листопада. А 1-2 листопада оборону тримали прості українці - солдати і офіцери, які служили тут. Пізніше Львівський полк імені князя Льва увійшов в Третю Бережанську бригаду УГА, а вона у свою чергу у Другий корпус УГА, яким командував генерал Мирон Тарнавський. А 31 серпня 1919 року Львівський полк у складі УГА, разом з армією УНР звільняв Київ", - розповів голова Львівської обласної організації спілки офіцерів України Петро Костюк.

В урочистостях взяли участь керівництво області, військові та львів'яни. Освятив пам'ятну дошку військовий капелан отець Мар'ян Сеник.

Львівський зенітний ракетний полк імені Івана Виговського повітряного командування ''Захід'' отримав Бойовий прапор. Глава держави Петро Порошенко особисто вручив Прапор командиру військової частини під час "Параду військ – Маршу нової Армії" 24 серпня в Києві.

Зараз ви читаєте новину «100 років першій військовій частині на західноукраїнських землях: військові влаштували урочистості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути