Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2018 10:36

Українці змінили владу у Львові
5

100 років тому українці Галичини та Волині повалили правління Австро-Угорщини та встановили на західноукраїнських землях владу Української Держави.

Повстання отримало назву Листопадовий чин. Воно відбулося у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918-го.

Поляки намагалися приєднати Західну Україну до своєї держави. 28 жовтня у Кракові утворили Польську Ліквідаційну Комісію. Вона поставила собі за мету провести у Львові в ніч з 2 на 3 листопада збройний виступ із встановленням польської влади. Про це попередили австрійський уряд. Комісія мала приїхати до Львова 1 листопада.

Увечері 31 жовтня у львівському Народному домі члени українських Національної Ради та Військового Комітету обговорити результати останніх переговорів політика Костя Левицького з австрійським намісником Карлом фон Гуйном про передачу влади українцям. Гуйн відмовився це зробити, посилаючись на відсутність вказівок із центру. Деякі учасники пропонували чекати маніфесту з Відня, проте представник Центрального Військового Комітету Дмитро Вітовський наполягав на збройному захопленні влади.

Автор: photo-lviv.in.ua
  Кость Левицький
Кость Левицький

Автор: photo-lviv.in.ua
  Дмитро Вітовський
Дмитро Вітовський

"Якщо цієї ночі ми не візьмемо Львів, то завтра візьмуть його поляки", - заявив він.

Начальник штабу Січових Стрільців Семен Горук розіслав кур'єрів до комісарів повітів із наказом у ніч на 1 листопада взяти владу на місцях. Командирові полку УСС Осипу Букшованому наказали виїхати з бойовими частинами до Львова. Комісару Перемишля наказали зайняти місто та знищити міст через Сян, щоб не пропустити через річку поляків.

Основну збройну силу українців становили 15-й тернопільський, 19-й львівський, 41-й чернівецький полки, 30-й, 50-й та 90-й курені Січових Стрільців.

Автор: photo-lviv.in.ua
  Український офіцер під ратушею, листопад 1918 року
Український офіцер під ратушею, листопад 1918 року

О четвертій ранку 1 листопада почалося повстання. Першими почали діяти загони поручика Іллі Цьокана. Він повідомив у штаб, що австрійські, німецькі та угорські підрозділи дотримуються нейтралітету. Вони сидять по казармах і не втручаються.

Загін поручника Теодора Мартинця захопив ратушу, 75 стрільців хорунжого Ілька Сендецького оволоділи галицьким намісництвом (сучасна будівля Львівської обласної ради) та арештували генерала Гуйна.

Автор: photo-lviv.in.ua
  Українські позиції біля входу до ратуші, листопад 1918 року
Українські позиції біля входу до ратуші, листопад 1918 року

Українські війська арештували генерала Карла Пфеффера, роззброїли міську поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали раритетні брошури періоду ЗУНР

О п'ятій ранку відключили міський телефон і міжнародну телеграфну лінію, захопили радіо. До світанку зайняли всі львівські вокзали. На ранок у місті з'явилися українські патрулі з синьо-жовтими стрічками на шапках.

На львівській ратуші вояки підняли синьо-жовтий прапор, виготовлений дружиною директора "Народної торгівлі" Марією Лазорко. Прапор встановив 17-річний вістун Степан Паньківський. О сьомій ранку Дмитро Вітовський рапортував Костю Левицькому про зайняття Львова без жодних втрат. Тоді ж Військовий Комітет перейменували на Українську Генеральну Команду.

Підрозділи УСС зайняли Станіславів (сучасний Івано-Франківськ), Тернопіль, Золочів, Сокаль, Раву-Руську, Коломию, Снятин, Печеніжин, Борислав та інші міста.

Вдень австрійський намісник Гуйн передав всю владу в Галичині своєму заступнику українцеві Володимиру Децикевичу. Ввечері Генерала Гуйна та чиновників австрійської адміністрації відправили потягом до Відня. Перед від'їздом генерал Гуйн сказав:

"Мені старому здається, що справа не піде так легко, як почалася. Ваші противники — це завзяті люди", - сказав Гуйн українцям перед від'їздом.

1 листопада у Львові розповсюдили заклик Української Національної Ради до населення міста Львова:

"Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-угорської монархії Українська Держава. Найвищою державною властю Української Держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові та на цілій території Української Держави. Дальші зарядження видадуть цивільні та військові органи Української Національної Ради. Взивається населення до супокою і послуху сим зарядженням. Під сею умовою безперечність публичного порядку, життя й маєтку, як також заосмотрення в поживу вповні запоручається", - йшлось у ній.

Автор: photo-lviv.in.ua
  Акт проголошення ЗУНР у львівській газеті "Діло"
Акт проголошення ЗУНР у львівській газеті "Діло"

З нагоди 100-річчя створення Західноукраїнської народної республіки у Львові встановлять 2 різних пам'ятники на відстані 400 м один від одного. Пам'ятники будуть присвячені Листопадовому чину та героям Української Галицької армії. Їх відкриють 1 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Українці змінили владу у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути