Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 22:31

"Вибили з села поляків" - відтворили Вовчухівську наступальну операцію УГА 1919 року
20

Реконстуктори відтворили бій УГА проти польських підрозділів під час польсько-української війни (1918—1919).
Фото: Валерій Шмаков
Захід відбувся у селі Вовчухи Городоцького району, де в лютому 1919 року розпочалась «Вовчухівська офензива» — наступальна операція УГА
Відтворення бою присвятили 100-річчю проголошення Західноукраїнської Народної  Республіки (ЗУНР)
Під час реконструкції відтворили бій за село Вовчухи – одне з сіл, яке знаходилось біля залізниці Львів-Перемишиль
Вовчухівська операція почалась 16 лютого 1919 року. У наступ пішли дві ударні групи УГА

На Львівщині реконструктори відтворили бій Української Галицької Армії проти польських підрозділів під час польсько-української війни (1918—1919).

Захід відбувся у селі Вовчухи Городоцького району, де в лютому 1919 року розпочалась "Вовчухівська офензива" — наступальна операція УГА. У театралізованому військово-історичному дійстві взяло участь декілька десятків осіб.

Відтворення бою присвятили 100-річчю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) та вшануванню пам'яті загиблих вояків.

"Після проголошення ЗУНР 1 листопада 1918 року польські шовіністи зі зброєю виступили проти української держави. Почалися бої за Львів, які тривали до 22 листопада. Коли до поляків прибуло підкріплення українські війська залишили місто. Після двох невдалих спроб захопити Львів українське військове командування прийняло рішення перерізати залізницю між Львовом та Перемишлем, по якій поляки постачали в місто зброю, боєприпаси і живу силу", - розповідає голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівську ОДА захопили січові стрільці з гарматою і кулеметом

Під час реконструкції відтворили бій за село Вовчухи – одне з сіл, яке знаходилось біля цієї залізниці.

"Вовчухівська операція почалась 16 лютого 1919 року. У наступ пішли дві ударні групи УГА. Одна рухалась з Дрогобицького напрямку на села Долиняни, Вовчухи, хутір Коців. Інша – зі сторони села Івано-Франкове в сторону села Бар та Судової вишні. Вибивши з Вовчухів розквартировану там польську залогу та зайнявши пануючі висоти, українці взяли контроль над великою ділянкою залізниці", - розповідає реконструктор Тарас Елейко.

Поляки опинились у скрутному становищі. Заручившись підтримкою свого союзника Антанти, стали просити перемир'я та сіли за переговори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реконструктори показали тисячолітню історію українського війська

"Для переговорів Антанта вислала до Львова місію на чолі з генералом Бертелемі. Дотримуючись перемир'я українські вояки пропустили потяг місії без перевірки, повіривши на слово. А в потязі виявилось 14 тисяч карабінів з амуніцією. Отримавши підкріплення і підтримку Європи поляки в березні перейшли в контрнаступ і ми втратили Вовчухи та Судову Вишню. Нажаль армія УГА не мала звідки черпати резерви. Центральна Україна в цей час відбивала наступ більшовиків", - каже Тарас Елейко.

У центрі Львова відтворили бої Українських січових стрільців з озброєними польськими ополченцями під час Листопадового чину 1918 року.

Зараз ви читаєте новину «"Вибили з села поляків" - відтворили Вовчухівську наступальну операцію УГА 1919 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути