четвер, 05 червня 2014 09:00

95 років тому галицька армія розпочала Чортківську офензиву

5 червня 1919 р. Українська галицька армія розпочала найславетнішу військову операцію на Західній Україні періоду визвольних змагань 1917-1921 рр. - Червневу наступальну операцію, яка увійшла в історію як Чортківська офензива.

Автор: ru.wikipedia.org
 

В результаті, від польських військ було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни, хоча тактична перемога дісталася Польщі.

1 листопада 1918 р. між ЗУНР та Польщею розпочалася війна. У лютому 1919 р. галицька армія провела успішну Вовчухівську операцію і підступила до Львова, але на вимогу Антанти українці були змушені зупинитися.

Проте ані місія генерала Бартелемі, ані генерала Боти так і не призвели до підписання миру між сторонами. Натомість за цей час поляки стягнули до Львова свої сили і затиснули Галицьку армію у трикутник біля Чорткова на південному сході Галичини.

У відповідь галичани почали наступ, який на початкових етапах завершився успіхом: 8 червня Чортків був звільнений, а поляки відступили на 120 км.

Наприкінці червня українці відчули брак сили і зброї, чим і скористався противник, проломивши український фронт під Янчином.

Українська галицька армія була змушена відійти до берегів Збруча і перейти на територію Наддніпрянської України, що і стало завершенням Чортківської операції.

Зараз ви читаєте новину «95 років тому галицька армія розпочала Чортківську офензиву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути