Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 09:34

"Крути - бій за майбутнє" - 100 років тому відбулася історична битва
15

Бій під Крутами
Фото: Український інститут національної пам'яті
Леонід Перфецький. Бій під Крутами
Схема бою під Крутами
Учасник бою під Крутами Левко Лукасевич
Федір Тимченко

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. У ньому зійшлися вояки УНР та Червоної гвардії. Учні Київської військової школи, що несли службу біля цієї залізничної станції за 130 км на північ від Києва, просили підкріплення у Центральної Ради, але не отримали його. Вони самостійно залучили сили студентського куреня для протистояння переважаючим силам ворога. Бій за їх участю, став символом опору українців, розповів Gazeta.ua історик Віталій Скальський.

"Якщо брати бій у короткостроковій перспективі, то це поразка, бо відступили і загинули вояки. Але з точки зору сучасності – перемога, бо Крути стали символом опору. Їх прирівнювали до 300 спартанців. Зараз називають "першими кіборгами". Такі паралелі допомагають розуміти минуле. Наступні покоління надихаються подібними сторінками історії. Якщо ми ще встановимо особи всіх крутянців, вшануємо їх пам'ятниками, назвемо іменами вулиці та постворюємо іменні стипендії - це буде дуже гарний вклад в політику національної пам'яті", - вважає історик.

"Майже два місяці були у польових умовах юнаки військової школи. Потомилися і тому частина поїхала у Київ по допомогу. В Центральній Раді перед ними розвели руками і попросили триматися. Юнкери подалися у свої казарми і зустріли там Січовий стрілецький курінь – студентів і гімназистів, які вирішили стати на військову службу. Керівництво наказало їм сидіти в казармах і вивчати військову справу. Планували сформувати з них почесну варту Центральної Ради. Так от ці студенти почали закидати юнкерам, чому ви фронт кидаєте, повертайтеся. Ті сполошилися - поїхали з нами, чому ви тут сидите. Члени куреня погодились і так разом з юнкерами під Крутами оборону взялися тримати ще й студенти", - каже Скальський.

За даними Українського інституту національної пам'яті, війська більшовиків переважали українські майже у 10 разів. Після 6-годинного бою військо з юнкерів та студентів було змушене відступити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розказали, яким буде екшн "Крути.1918" до 100-річчя бою проти російських окупантів

Бій під Крутами перетворився на символ опору більшовикам. У ньому не так важливі обставини бою і біографії учасників, як сам факт, що Україна протидіяла більшовизму. Боролася від самого початку його поширення.

Понад 1000 людей відвідали урочистості з нагоди 100-річчя бою під Крутами у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області.

Представникам військових ліцеїв вручили пам'ятні державні прапори з рук військовослужбовців.

Вранці 28 січня з Києва відбув поїзд з учасниками вшанування пам'яті студентів, які загинули в бою під Крутами 29 січня 1918 року.

Зараз ви читаєте новину «"Крути - бій за майбутнє" - 100 років тому відбулася історична битва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути