неділя, 20 січня 2019 23:13

Реставрували срібний поховальний вінок Січових стрільців

Реставрували срібний поховальний вінок Січових стрільців

У Національному музеї історії України виставили на показ срібний поховальний вінок для Січових стрільців. Зробили його для полеглих у листопаді 1918 року в бою під станцією Мотовилівка на Київщині.

Тоді завдяки цьому бою Директорія УНР прийшла до влади. Загиблих Січових стрільців урочисто поховали в Києві 19 січня 1919 року на території Маріїнського парку. Зараз місце поховання втрачене.

Срібний вінок на могилу покладало керівництво Директорії УНР Симон Петлюра і Володимир Винниченко. Вшанувати полеглих вояків прибула й делегація ЗУНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали вміст 400-річного гаманця, викопаного у Кам'янці

Експонат дуже цінний, бо пам'ятки часів Української революції 1917–1921 рр. ретельно знищувались радянською владою. Реставраторам знадобилось майже два роки, щоб відреставрувати цей 6-кілограмовий срібний вінок із фондів музею.

У Музеї Української революції 1917-1921-х у Києві презентували гру для мобільних пристроїв "100 років боротьби. Українська революція". Її розробив Український інститут національної пам'яті до 100-річчя Акта Злуки та Соборності.

Зараз ви читаєте новину «Реставрували срібний поховальний вінок Січових стрільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути