середа, 21 серпня 2019 10:46

Українські воїни визволили колону полонених

Українські воїни визволили колону полонених
У парку імені Тараса Шевченка в Івано-Франківську 26 травня 2019-г відбулась реконструкція боїв УПА проти підрозділів Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР Фото: galka.if.ua

Воїни УПА звільнили колону в'язнів біля села Піски, Щирецького - тепер Пустомитівського району Львівської області 21 серпня 1944-го. У бою вбили 27 співробітників НКВД.

Репресії по відношенню до населення району застосовували з 1941-го. З початком Другої світової війни районний відділ НКВД на чолі з Григорієм Поповим розстріляв у Ширецький в'язниці 28 місцевих жителів.

З поверненням радянської влади на ці території винищувальні батальони почали пошук "потенційних ворогів СРСР", якими були повстанці та учасники оунівського підпілля, зокрема їх родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катували навіть дітей: знайшли поховання жертв НКВС

На території Щирецького району повстанці контролювали лісисту місцевість з селами Красів, Попеляни, Підтемне, Черкаси, Глуховець та Піски. Їх боївки здійснювали поодинокі акції — напади на сільради, новостворені колгоспи, комуністів-представників району.

Коли стало зрозуміло, що повстанців не викурити з лісів, НКВД взялось за їх родини. Жінок, дітей, викритих повстанців ув'язнювали та доправляли до тюрем, іноді розстрілювали, але більшість готували до депортації в Сибір чи на Далекий Схід. 21 серпня колона з ув'язненими направлялась до Ширецької в'язниці та потрапила у засідку УПА. Усіх агентів НКВД та конвоїрів убили - в'язнів звільнили.

За 6 днів великий зібраний загін повстанців напав на районний центр Ширець. У ході бою ліквідували патрульний батальон НКВД та відступили.

Бійці УПА провели вдалий бій із нацистами у Ясінці Масьовій - тепер Ясениця на Львівщині 6 серпня 1944-го. Під час бою знищили 32 і взяли у полон 107 німців.

Операцію проводив курінь "Скажені". Він входив до складу воєнних округів "Чорний ліс" і "Говерла" напряму УПА-Захід. Командував куренем хорунжий Василь Андрусяк - Різун.

Завдання знищення німців мала 2-га чота 1-ї сотні під командуванням булавного Славка. Бійці підготували засідку неподалік Ясениці та напали на нацистський конвой. Розпочався бій, під час якого німців взяли у кільце та не дали змоги відступити.

Зараз ви читаєте новину «Українські воїни визволили колону полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути