пʼятниця, 09 серпня 2019 15:32

Катували навіть дітей: знайшли поховання жертв НКВС

Автор: blitz.if.ua
  Агенти НКВД катували українців та їхніх дітей
Агенти НКВД катували українців та їхніх дітей

У селищі Більшівці Галицького району на Івано-Франківщині знайшли масове поховання жертв репресій. Їх закатували у місцевій музичній школі. Колись вона служила приміщенням для органів НКВС. В'язні, яких утримували у підвалі, були учасниками українського підпілля.

"Людям навіть не було, де прилягнути. Щодня або щоночі тут проводились допити, побиття, тортури, знущання. Це були жахливі умови утримання, було важко передати елементарні харчі, про медичну допомогу взагалі нема що говорити. Холод, сирість. Все це призводило до смерті. А тіла загиблих, імовірно, заховували десь поблизу",- пояснює порталу Бліц-інфо історик і голова товариства "Пам'ять" Василь Тимків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли масове поховання жертв сталінських репресій

Автор: blitz.if.ua
  Приміщення школи, де НКВД катувало українців
Приміщення школи, де НКВД катувало українців

Місцеві жителі пригадують, що над схилом ховали замордованих людей. Ці слова підтверджує знахідка за 150 м від приміщення школи. У перші ж хвилини розкопу археологи натрапили на кістки 6-річної дитини та одного дорослого.

"Це, імовірно, останки дитини, бо короткі кістки і таз маленький. Хлопчик чи дівчинка - буде зрозуміло після експертизи",- зазначає судмедексперт Омелян Левицький.

Ймовірно, дитина не пережила умов утримання у в'язниці.

"Дітей не судили. Імовірно, їх разом із батьками готували до депортації. Але, не витримавши умов у в'язниці, малюки гинули. Це могло бути через інфекційні або простудні захворювання. А міг вдарити і НКВСівець. На жаль, така страшна практика була в ті часи",- пояснює Тимків.

Археологи історико-патріотичного об'єднання "Пошук" виявили сліди масового вбивства людей під селищем Шумськ на Житомирщині. Це рештки 29 жінок і дітей, яких закатували чекісти.

Зараз ви читаєте новину «Катували навіть дітей: знайшли поховання жертв НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути