середа, 16 травня 2018 11:55

"Україна без холопа і без пана!" - 250 років тому почалася Коліївщина

"Україна без холопа і без пана!"  - 250 років тому почалася Коліївщина
Картина Олега Шупляка "Коліївщина". Фото: arts.in.ua

1768 року почалася Коліївщина — велике повстання козаків-гайдамаків і українського селянства.

Окрім сучасної Черкаської, Кіровоградської, Київської областей, Коліївщина охопила значну частину Брацлавщини, теперішнє Поділля, поширювалася на Лівобережжя. Дуже довго тривала у Холодному Яру. Вона переростала в інші форми повстання проти соціального і національного гніту в Карпатах.

Епіцентром повстання було село Медведівка Чигиринського повіту на Черкащині. Місцем активних дій став Мотронинський монастир в Холодному Яру. Велику організаторську роботу з підготовки повстання здійснив житель Медведівки Максим Залізняк. Він став головним керівником Коліївщини.

У травневому маніфесті за 1768 рік Максим Залізняк проголосить: "Настав час скинути з себе рабство… і помститися за муки, зневагу і гноблення, яких ми зазнали від наших панів. Кидайте хати, жінок, улюблених дітей, не тужіть за ними, бо скоро побачитесь. Дасть нам Бог перемоги і будете собі вільними.

Максим Залізняк був однією з найяскравіших постатей визвольної боротьби мас у ХVIII століття. Піднімаючи населення Правобережжя на повстання, він намагався використати міжнародну обстановку, що склалася на той час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довбуша вбив чоловік його коханої

"Я про це говорив ще 5 років тому, коли реєстрував проект постанови з вшанування 245-ї річниці Коліївщини, за режиму Януковича. І в пояснювальній записці писав, що Коліївщина — це була перша національно-визвольна класична європейська революція під гаслом "Україна без холопа і без пана!" , - пише директор НАЦ "Українські студії стратегічних досліджень" Юрій Сиротюк.

Сиротюк порівнює Коліївщину і Французьку революцію, пише "Україна молода".

"Французьку революцію всі ми знаємо. Вона мала різні аспекти: негативні і позитивні. Але вона породила сучасну Європу. От моє припущення, що Коліївщина набагато швидше народила ті ідеї, які були значною частиною реалізовані Великою французькою революцією. Тому що гасло "Україна без холопа і без пана!", побудова суспільства рівних громадян із рівними правами і рівними обов'язками, — оце той ключ і зерно Коліївщини. І це була дуже революційна ідея.

1768 року польський король Станіслав Понятовський видав указ про зрівняння у правах католиків і православних.

Польські шляхтичі на спротив утворили Барську конфедерацію. Конфедерати почали грабувати і катувати українців, нищити православні монастирі.

Боротися з ними прибули війська з Російської імперії.

Зараз ви читаєте новину «"Україна без холопа і без пана!" - 250 років тому почалася Коліївщина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути