четвер, 25 жовтня 2012 14:35

У столиці магнатів Радзивіллів провели розкопки
6

Дослідження в Олиці будуть проводитися і надалі. На необхідність таких досліджень вказує і стратиграфічний розріз шурфів, за яким історичний культурний шар розпочинається з глибини 0,5 м від денної поверхні і сягає глибини 1,0-1,5 м і численна колекція виробів 16-18 ст.
Фото: Фото: vf-ndc-oasu.ucoz.ru
Дослідження в Олиці будуть проводитися і надалі. На необхідність таких досліджень вказує і стратиграфічний розріз шурфів, за яким історичний культурний шар розпочинається з глибини 0,5 м від денної поверхні і сягає глибини 1,0-1,5 м і численна колекція виробів 16-18 ст.
Один з перших в Україні квадратних бастіонних замків родовий замок князів Радзивилів був побудований Миколою Радзивилом "Чорним" в 1558 р.
Троїцький колегіальний костел в Олиці
Троїцький костел був родовою усипальницею Радзивіллів

Експедиція ДП "Волинські старожитності" завершила дослідження на території історичної Олики, в результаті яких виявлено культурний шар 16-18 століть, господарська яма, керамічні та металеві вироби цього ж часу, повідомила вчора прес-служба ДП "Волинські старожитності".

У 16 століття Олика на 400 років стає вотчиною магнатського роду Радзивіллів у Великому Князівстві Литовському, а згодом у Речі Посполитій.

Метою розвідувальних шурфувань було виявлення історичного культурного шару більш раннього, ніж відомі визначні пам'ятки Радзивіллів та їхніх сучасників. Адже Олика вперше за назвою Оліч згадується в Іпатіївському літописі ще в 1149 році. На схід від селища по обох берегах річки Путилівка відомі поселення ранньозалізного віку, а неподалік - група курганів невизначеного часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вчені реставрували амфору початку 3 тис. до н.е (ФОТО)

Для дослідження обрали ділянку в центральній частині селища, відданий під приватну забудову, і розташований між Свято-Троїцькою церквою 1886 року і Колегіальним костелом Святої Трійці 1635-1640 років. Однак схоже, що центр Олики, де проводилися дослідження, в результаті тривалої і активної забудови містечка свої історичні "пласти" втратив ще в 15-20 століттях.

Незважаючи на це дослідження будуть проводитися і надалі. На їх необхідність вказує і стратиграфічний розріз шурфів, по якому історичний культурний шар починається з глибини 0,5 метра від денної поверхні і відноситься 1,0-1,5 метр, а також численна колекція виробів 16-18 століть, які представляють значний інтерес для історії , як матеріальної, так і духовної.

Зараз ви читаєте новину «У столиці магнатів Радзивіллів провели розкопки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути