неділя, 28 липня 2019 09:25

У Росії прийняли документ щодо українських земель

У Росії прийняли документ щодо українських земель
Слобідська України зображена на пейзажі Фото: wikimedia

Указ про ліквідацію полково-сотенного козацького устрою Слобідської України видали у Петербурзі 28 липня 1765-го. З цього часу край носив назву Слобідська губернія Російської імперії.

Слобожанщина була автономним краєм у складі Московського царства та охоплювала терени сучасних Харківської, Сумської, Донецької, Луганської областей України та Курську, Воронізьку, Білгородську області Росії.

Назву етнографічний регіон отримав від поселень - слобод. Там українці займалися різними ремеслами та промислами - найбільше степовим полюванням та бджільництвом. Будували слободи ще від часів перших козацько-селянських повстань кінця XVI - початку XVII ст. - тисячі селян і повсталих тікали з Правобережної України від панського гніту. Землю у краї називали займанщиною та звільняли її від податків на десятиріччя - так формували живий щит проти татарських набігів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володар булави домовився з кремлем про Київ

1651-го на край поширився козацький адміністративно-територіальний поділ на полки та сотні. Усього на Слобідській України було 5 полків: Харківський, Ізюмський, Охтирський, Сумський, Острогозький. Наступним роком датуються перші згадки про місто Харків, згодом полковником Харківського полку оберуть легендарного Івана Сірка.

1762-го до влади в імперії прийшла Катерина II, яка проводила політику суворої централізації земель та нищення всього українського. Саме за її наказом їх й було ліквідовано. Тоді ж імператриця перетворила усі козацькі військові формування на регулярні драгунські полки Російської імперії.

Битва між козацькими повстанцями та польськими жовнірами розпочалась 13 червня 1638-го біля Жовнина - тепер село Жовнино на Черкащині. Очолювали козацько-селянські загони отамани Яків Остряниця та Дмитро Гуня. Щоб не йти на переговори з поляками, Гуня втік на територію Московського царства.

Зараз ви читаєте новину «У Росії прийняли документ щодо українських земель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути