Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2019 23:13

У пустелі знайшли сліди невідомої цивілізації

У пустелі знайшли сліди невідомої цивілізації
У Лівійській пустелі дослідили давні поховання. Фото: Czekaj-Zastawny

У Лівійській пустелі дослідники виявили поховання цивілізації, яка виникла раніше Стародавнього Єгипту.

Археологи знайшли артефакти, що датуються 9300-4000 роками до нашої ери. Вони свідчать про існування розвиненого соціуму в регіоні, повідомляє видання Science Alert.

Представники віднайденої культури вирощували худобу та створювали мегалітичні споруди, що нагадують англійський Стоунхендж.

Дослідження почалися у 2001-2003 роках. Тоді археологи розкопали три кладовища з 68 скелетами, глиняним посудом, прикрасами з морських раковин, каменями і шкаралупами від яєць страусів. У цих людей була низька дитяча смертність та високий ріст. Вони жили 40-50 років.

У 2009-2016 роках виявили ще два кладовища зі 130 скелетами. Ці люди були невеликого зросту, з високою дитячою смертністю і низькою тривалістю життя. Історики припускають, що одне з місць поховання призначалося для людей високого соціального статусу, а інше для робітничого класу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали городище часів Ярослава Мудрого

В суспільстві існувало багатоженство. Три жінки приходились на одного чоловіка. Біля одного з кладовищ була окрема зона поховання дітей у віці до 3 років. Після цього року діти вважалися такими ж людьми, як і решта. Все це вказує на рівень культурного розвитку, що перевершує звичайних скотарів.

Археологи розкопали древню християнську церкву біля Галілейського моря на півночі Ізраїлю. Вони переконані, що це Церква апостолів у селищі Віфсаїда, згадана у Біблії. Її побудували над будинками послідовників Ісуса Христа апостолів Павла та Андрія. Саме на цьому місці Ісус нагодував 5 тис. людей двома рибами та п'ятьма шматками хліба.

Зараз ви читаєте новину «У пустелі знайшли сліди невідомої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути