Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2019 23:13

Розкопали городище часів Ярослава Мудрого

Розкопали городище часів Ярослава Мудрого
Виявили городище, де жили балти. Фото: "5 канал"

Археологи розкопали місця проживання балтійських племен, яких князь Ярослав Мудрий розселяв уздовж річки Рось для оборони київських земель.

Дослідники виявили давнє городище, повідомляє "5 канал".

"Здебільшого пам'ятка грабована. Через те, що невелика глибина поховань – від 25 сантиметрів до максимальної 85 – більшість поховань із великим металом кольоровим уже грабовані. Нам залишається докопувати ноги, тому подібне. Прокопуючи, ми бачимо кістки з зеленим окисом: видно, що метал був, але він уже вийнятий", – розповів археолог Андрій Сорокун.

Городища створювались за часів Ярослава Мудрого для оборони рубежів київських земель. Князь після вдалих походів розселяв підкорені народи уздовж річки Рось, яка була кордоном із кочівниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото українського містечка, за яке билися під час Першої світової

"Про такі переселення нам говорять літописні джерела, маємо тепер підтвердження археологічні, що тут розселяли людей з інших регіонів. І нас цікавить, як змінювалася культура людей на такому пограниччі. Чи ті балти довго трималися своїх звичаїв, скільки поколінь це тривало, чи може переймали місцеві традиції? Сподіваюся отримати тут відповіді на це", – зауважує співробітник ряшівського університету Міхал Дзік.

У Буську на Львівщині дослідники з Інституту археології Львівського національного університету ім. Івана Франка проводять розкопки на місці Mалого городища на території Буського парку.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали городище часів Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути