вівторок, 11 вересня 2018 10:20

У прифронтовому місті організували український хор

У прифронтовому місті організували український хор
Хор імені Верьовки спочатку мав підіймати бойовий дух. Фото: ОГО

Український народний хор заснували 11 вересня 1943-го у Харкові. У розпал Другої світової війни колектив мав піднімати бойовий дух українців.

Художнім керівником і головним диригентом став Григорій Верьовка. Вокалістів він шукав у Харкові й околицях. Перший склад - 6 співаків і 16 кобзарів із Миргорода. Коли Червона армія дійшла до Полтави, додали до хору тамтешніх бандуристів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У панчохах і сукнях - показали заборонені фото солдатських розваг

У газетах друкували оголошення про набір співаків. Деяких розшукували поштою: так з'явилися цимбаліст і сопілкар. 6 листопада в Києві артисти Верьовки дають перший концерт для 300 будівельників. Виступають у театрах, клубах, військових частинах, шпиталях. Незабаром без хору не обходиться жодне свято у столиці республіки.

Незабаром хор налічував уже 134 учасників. Серед них 84 - співаки, 34 - артисти оркестру народних інструментів, 16 - артисти балету. За 20 років хор видав 137 платівок. Найпопулярніші пісні: "Ой як стало зелено", "Ой чого ти, земле, молодіти стала", "І шумить, і гуде", "Клятва", "Дівчата з Донбасу". 1985-го платівки хору оголосили "золотими" — загальний тираж перевищив 8 млн примірників.

Очолювали колектив Григорій Верьовка зі своєю дружиною Елеонорою Скрипчинською до 1965-го - майже до самої смерті. Того ж року хору присвоїли його ім'я. Потім колективом керував Анатолій Авдієвський.

1965-го хором був здобутий статус заслуженого, а 1997-го йому було присвоєно звання національного. Анатолій Авдієвський із хором провів більше тисячі концертів і об'їздив понад 60 країн світу.

Помер 24 березня 2016-го у віці 82 роки. Генеральним директором обрали Зеновія Корінця.

Зараз ви читаєте новину «У прифронтовому місті організували український хор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути