середа, 28 листопада 2012 17:21

У франкфуртському музеї кіно є справжній "Оскар" та шолом Дарта Вейдера
23

Відвідувачі можуть побачити перші спроби створити об'ємне зображення за допомогою оптики - німці їх жартома називають "першими 3Д мультиками"
Фото: Фото: Ольга Скороход
Перший поверх нової експозиції присвячений передісторії світового кінематографа

У Франкфурті-на-Майні діє колоритний та екзотичний, як на смак українців, музей кіно. Він знаходиться на набережній Майну, густо всіяній музеями та галереями.

Музей відкрився після реконструкції в минулому році, але його історія сягає корінням у середину 20 століття. Ще в 1971-му в його будинку відкрився невеликий кінотеатр, де показували арт-хаусне кіно - експериментальні фільми сучасних режисерів, які не мали жодних шансів потрапити в прокат.

Офіційною датою заснування музею вважається 1984-й, коли поруч з кінотеатром з'явилася постійна експозиція. На початку 2000-х Музей кіно передали Німецькому кіноінституту, який провів там масштабну реконструкцію вартістю майже 12 мільйонів євро.

Сьогодні музей кіно є важливою пам'яткою Франкфурта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії знайшли перший у світі кольоровий кінофільм

Перший поверх нової експозиції присвячений передісторії світового кінематографа.

Протягом всього 19 століття буквально кожне десятиліття з'являлися нові прилади, що все більше наближалися до параметрів сучасної камери.

Відвідувачі можуть побачити перші спроби створення об'ємного зображення за допомогою оптики - німці їх жартома називають "першими 3Д мультиками".

Далі виставка знайомить з найвідомішими пристроями: від камери обскура до кінетоскопа Томаса Едісона. Поруч у маленькому кінозалі демонструються перші фільми Жоржа Мельєса і братів Люм'єр.

Другий поверх безпосередньо знайомить зі світом кіно, з його "закуліссям". Наочно показано чому такими важливим у кіномістецтві є звук, світло, монтаж, постановка, костюми. Автори експозіції втілілі цікавий задум - відвідувачів музею запрошують до міні-майстерень, де профани можуть поексперементувати на різніх стадіях виробництва фільму.

Наприклад, можна легко переконатися, як змінюється сприйняття сцени, якщо підставити туди іншу музику. Є тут і свій маленький монтажний стіл: відвідувачі самі змінюють послідовність кадрів і бачать отриманий результат. В якості натхнення і наочного прикладу тут же демонструються уривки з фільмів Фріца Ланга, Альфреда Гічкока, Фрідріха Мурнау і Жана-Люка Годара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першим в світі кольоровим 3D-фільмом стала коронація Єлизавети ІІ (ФОТО)

Серед експонатів - приголомшливо цінні речі. Тут зберігається "Оскар" Максиміліана Шелла за головну роль в "Нюрнберзькому процесі". Кажуть, актор передав його музею зі словами "Давно мріяв його позбутися".

Також можна побачити розкадровки Віма Вендерса до "Неба над Берліном", оригінальну партитуру Готфріда Хуппертца до "Метрополіса" Фріца Ланга, костюм Ромі Шнайдер з фільму "Сіссі" і шолом Дарта Вейдера зі "Зоряний воєн" Джорджа Лукаса.

Тим, хто далекий від кінокласики, теж буде на що подивитися. За склом скалить зуби Чужий з фільму Рідлі Скотта, Стівен Спілберг подарував музею свої ескізи до "Штучного розуму", а художник по костюмах з фільму "Красуня" - малюнки з розкішними вбраннями для Джулії Робертс.

Зараз ви читаєте новину «У франкфуртському музеї кіно є справжній "Оскар" та шолом Дарта Вейдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути