вівторок, 27 листопада 2012 01:12

Михайло Іллєнко: "На українське кіно рукою махнули"

Михайло Іллєнко: "На українське кіно рукою махнули"
За словами Іллєнка, проти його фільму в Росії писали напівзамовницькі журналістські матеріали. Фото: Анатолій БАБАК

Із українського кіно і культури дуже довго та послідовно вимивали національного героя.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив відомий український кінорежисер, автор фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" Михайло Іллєнко.

Розповідаючи про участь його фільму в російських кінофестивалях, він зауважив, що з певною заангажованістю проти себе не стикався.

"Особливих проблем із просуванням фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" у Росії не було. Більше того, вони там наче почали показувати його, він був там в ефірі на одному телеканалі, трохи в прокат також його пустили на Заході Росії. А щодо якихось там спецоперацій, то нічого такого ніби не помічав", – сказав режисер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наш екран окупований Росією та США, і ніхто його віддавати не збирається – Іллєнко

"Справа в тому, що на наше кіно так, рукою махнули, і якби не це, то, може, хтось би й зацікавився, – додає він. – Дійсно, журналістські дослідження там під цей ковпак (цензурщини, критики – Gazeta.ua) потрапили. Там були деякі журналістські матеріали, мені здається, такі напівзамовницькі, які стверджують, що такого не було, що все це вигадки у фільмі".

Проблема в тому, на думку Іллєнка, що "в нас із кіно, з культури дуже довго й послідовно вимивали національного героя".

"Тому виникнення книги чи фільму з українським героєм – це сигнал "Ату!". Ну от Мазепа – "Ату!", книга Шкляра – так само, книги Матіос теж під цим прицілом. І нам треба саме на цьому векторі розгортати свої зусилля, щоб з'являвся український герой", – вважає кінорежисер.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Іллєнко: "На українське кіно рукою махнули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі