понеділок, 26 листопада 2012 17:39

Одесит без вищої освіти випередив братів Люм'єр майже на три роки

Традиційно винахідниками кіно вважаються французи брати Люм'єр. Вони у 1895 році в Парижі презентували п'ять короткометражних фільмів і отримали патент на свій винахід. Однак деякі дослідники історії кіно вважають, що французів майже на три роки випередив одеський інженер Йосип Андрійович Тимченко. Сьогодні минає 160 років з дня його народження. Про українського винахідника розповів кандидат історичних наук, викладач Одеського національного університету Володимир Полторак.

У світі всі знають, що винахідниками кіно є французи – брати Луї Жан та Огюст Люм'єр. Яке відношення до відкриття кіноапарату має Йосип Тимченко?

Йосип Тимченко – механік Новоросійського (Одеського) університету – розробив за два роки до братів Люм'єр інший прототип кінокамери, завдяки якому здійснив знов таки за два роки до французьких винахідників перший кінопоказ у світі. У 1893 році в Одесі було продемонстровано короткі кінострічки "Верхогони-кавалерісти" та "Метання спису". Проте одеський механік не запатентував винаходу і не намагався використати його з комерційною метою – тому всесвітньо відомим став винахід Огюста та Луї Люм'єр.

Що відомо про походження винахідника? Він отримав вищу освіту?

Йосип Андрійович був уродженцем Слобідської України. Народився у кріпацькій родині. У вищих навчальних закладах не навчався, освіту здобув у майстернях Харківського університету, Російського Товариства Пароплавства та Торгівлі в Одесі, а згодом очолив майстерню Одеського університету в якості головного механіка. Причому будівлю майстерень він збудував на власний кошт, в приміщенні на Преображенській, 24 він мешкав і сам із сім'єю.

Є офіційні документи, які підтверджують винахід одеського інженера? Чому його апарат не запустили у масове виробництво?

Технічна документація на винахід відсутня, є згадки про демонстрацію кінострічок на IX з'їзді дослідників природи та лікарів Російської імперії Тимченко за допомогою свого апарату демонстрував зображення на екрані. Учасники з'їзду схвально сприйняли апарат Тимченка й висловили подяку винахіднику, що зафіксовано в журналі з'їзду. Апарат потрапив до Московського Політехнічного музею, де за свідченнями Вадима Костроменка перебуває й досі.

Брати Люм'єр після свого винаходу стали відомими на весь світ, отримали членство у Французькій Академії наук. Як винахід Йосипа Тимченка позначився на його житті? Він отримав визнання, гроші?

За свій винахід, Йосип Андрійович отримав оплески зали та усну подяку від IX з'їзду дослідників природи та лікарів у Москві у 1894 року. Він був настільки захопленим своїми справами в майстерні Одеського університету, що мало звертав уваги на цей "другорядний" винахід. Зокрема, він розробляв устаткування для лабораторій, обсерваторії університету, сконструював автоматичну телефонну станцію, хірургічні інструменти для операцій на очах тощо. Але ніколи не був багатим і помер в бідності.

Відомо, що Йосип Тимченко помер у 1924 році. Тобто він жив у часи розквіту німого кіно. Відомо, яким було його ставлення до нового виду мистецтва?

На жаль, щоденника Йосипа Тимченка не збереглось, проте життя Тимченка було досліджене відомим кіносценаристом Юрієм Чернявським – він написав на основі різних документальних матеріалів у 1990-х роках сінопсис кінострічки "Стук входящего". В творі Йосип Тимченко виявляється знайомим Віри Левченко (Холодної) та прискіпливо стежить за бурхливим розвитком кіномистецтва. До речі, автор синопсису змалював Йосипа Андрійовича як палкого українського патріота.

Ви викладаєте у вищому навчальному закладі. Чи багато одеських студентів знають про свого земляка? Можна знайти про нього якусь інформацію в підручниках з історії?

Звичайно, на своїх заняттях в університеті та інших навчальних закладах я часто розповідаю студентам про Йосипа Андрійовича. У 2008 році ми навіть зняли про нього двадцятихвилинний документальний фільм. Його ім'я добре відоме в Україні та за її межами – французький історик Любомир Госейко присвятив йому декілька абзаців у "Історії українського кіна", Станіслав Кульчицький в підручнику з історії України для 10 класу теж згадав про українського винахідника. Справжнім подвижником в справі популяризації імені Йосипа Тимченка є директор Одеського музею кіно, відомий режисер Вадим Васильович Костроменко. В Одесі маємо меморіальну дошку, монумент на могилі винахідника, у Харкові у цьому році також встановлено табличку. Так що ім'я Тимченка відоме в Україні, але зробити його відомим у світі ще справа часу.

Зараз ви читаєте новину «Одесит без вищої освіти випередив братів Люм'єр майже на три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути