пʼятниця, 15 березня 2013 11:34

У Франції знайшли першу кінохроніку Барнаула

У Франції знайшли першу кінохроніку Барнаула
Фото: smartnews.ru

Алтайські історики виявили в архівах одного французького телеканалу найпершу кінохроніку Барнаула. Плівці майже сто років, а її кадри являють собою цінність не тільки історичну, але й побутову. Барнаульські краєзнавці ведуть переговори з архівом міністерства оборони Франції - вони хочуть отримати більш якісну копію плівки. Для істориків - це шанс докладніше вивчити історичні події того часу, а для нащадків - відновити історію своїх сімей. Про це пише smartnews.ru.

На кадрах чорно-білої хроніки - панорама Барнаула з Нагірного парку. Видна лісопилка на території колишньої сірникової фабрики, Барнаульський міський ставок (зараз на його місці стоїть будівля казначейства). Потім показані залишки міських будівель в районі Старого базару після грандіозної пожежі 2 травня 1917, коли більша частина Барнаула була знищена. Табір австро-угорських військовополонених: на думку істориків, він знаходився на території між сучасними Головпоштамтом і Театром музкомедії. Слідом - військовий парад колчаківських частин, учасники якого пройшли від жіночої гімназії в Конюшенному провулку по Томській вулиці до Соборної площі. Парад проходив 15 червня 1919 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські генерали металися між червоними та білогвардійцями

Це чехи - кавалеристи з 2-го кавалерійського чеського полку, військовослужбовці 11-го або 13-го артилерійського дивізіонів, які формувалися за участю англійських військових радників. За часів Колчака єдиним фронтом виступали іноземні частини, військові інструктори й мобілізовані в білу сибірську армію жителі краю. Вони екіпіровані в британську піхотну форму, озброєні англійськими гірськими гарматами, французькими кулеметами "Сент-Етьєн" на траншейних лафетах. Серед приймаючих парад - англійський військовий радник Едвард Стіл. На фотографії за його спиною - магазин "Червоний", де тоді розташовувалася британська військова місія, яка на момент параду вже мала наказ про евакуацію.

Питання про те, хто їх знімав, залишався відкритим недовго. Вчені з'ясували, що у французькій армії мався кіно-і фотовідділ, в якому служили фотограф Антуан Манжен і кінооператор Ніколя Люсьєн Айе - згодом він зняв десятки відомих картин.

Невелику частину цієї кінохроніки найактивніші учасники форуму "Громадянська війна в Сибіру" викупили за свій рахунок для більш детального ознайомлення з нею.

Євген Платунов, військовий історик, краєзнавець повідомив: "Ці кадри кінохроніки дійсно унікальні. Підписи внизу з позначенням місця зйомки, схоже, оригінальні. Їх робили, напевно, самі оператори у 1919 році. А на ролику, де написи на чорному фоні - це сучасна робота співробітників "Французького Альянсу" у Москві. Це організація при міністерстві культури Франції, яка сприяє культурному діалогу між Францією й іншими країнами. Аналог цього Альянсу є і в Англії, він називається "Британська Рада". Наприкінці фрагмента перераховані всі, хто реставрував стару плівку і малював заставки".

Зараз барнаульський краєзнавець Юрій Гончаров веде переговори з архівом міністерства оборони Франції, щоб отримати звідти більш якісну копію фільму, а також колективні фотографії, зроблені Антуаном Манженом після Барнаульського параду 15 червня 1919.

До речі, 15 червня 1919 вже був вирішений наперед результат Уфимської операції - наступальної операції військ Туркестанської армії Південної групи Східного фронту РККА проти білогвардійців під час Громадянської війни в Росії, проведеної на уфимському напрямку. Червона армія почала вторгнення на Південний Урал, коли знаменита Чапаєвська дивізія переправилася через річку Біла.

Але для істориків більш цінна все ж саме побутова сторона цих кадрів. Хто ці люди, які відображені французькими операторами? Для нащадків - це унікальний шанс відновити історію своїх сімей. Краєзнавці, виклавши ролик в інтернет, звернулися до городян із закликом - відгукнутися тих, хто впізнає на кадрах кінохроніки своїх родичів або знайомих.

Зараз ви читаєте новину «У Франції знайшли першу кінохроніку Барнаула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути