вівторок, 01 вересня 2009 10:47

На дні Байкалу знайшли вагони, в яких може бути "золото Колчака"

На дні Байкалу знайшли вагони, в яких може бути "золото Колчака"

Залишки вагонів залізничного складу, ймовірно, часів Громадянської війни виявили глибоководні апарати "Мир" на глибині близько 700 м під час занурення на Південному Байкалі.

Деякі деталі конструкцій вдалося підняти на поверхню. Знахідка зроблена поблизу 90-го кілометра Кругобайкальської залізниці.

"Ми знайшли уламки вагону. Вся рама зім"ята. Видно дверцята з вікном, а якщо підніматися вище, то видно частини - чи то дах, чи то бічна обшивка", - наводяться в повідомленні слова пілота апарату "Мир-2" Євгена Черняєва.

"Інтрига зберігається, тому що не можна поки з точністю сказати, є тут золото Колчака, чи його не було ніколи. На сьогодні це питання залишається відкритим", - цитує сайт директора Фонду сприяння збереженню озера Байкал Баїра Циренова.

Науково-дослідні занурення в цьому районі планується продовжити. "Золото Колчака - це, нібито, частина золотого запасу Російської імперії, яка, згідно з легендою, потрапила в озеро в результаті аварії потягу в роки Громадянської війни", - мовиться в повідомленні.

Вчені обстежували район, де впродовж декількох століть розташовувалася зимова дорога (льодова переправа через озеро), по якій перевозили товари російські та іноземні купці.

"Паралельно з відбором проб за природничо-науковою програмою експедиції пройшли пошуки артефактів, що відносяться до періоду XVIII-XIXвв".

Як повідомлялося, міжнародна експедиція "Миры" на Байкале" почала роботу на озері в 2008 році.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «На дні Байкалу знайшли вагони, в яких може бути "золото Колчака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути