пʼятниця, 08 травня 2009 18:33

На поверхні Байкалу з"явилися загадкові кільця (ФОТО)

На космічних знімках закутого в лід озера Байкал вчені виявили великі темні кільця, діаметром приблизно 5-7 км. Причини їх виникнення невідомі.

Науковці зазначають, що це явище не нове. Але через значний розмір побачити кільця з льоду і навіть з гірських хребтів, що оточують улоговину озера, практично неможливо.

Тому знаходити кільцеві утворення почали нещодавно, коли на замовлення російського уряду розпочався щоденний космічний моніторинг Байкальської природної території.

Причини і механізм утворення кільцевих льодових явищ ще не вивчені, повідомляє інженерно-технологічний центр Scanex.

Вчені підозрюють, що формування кілець пов"язане з викидами природного метану з осадкової товщі дна Байкалу. Озеро розташоване у рифтовій зоні, яка характеризується підвищеним тепловим потоком і сейсмічною активністю.

Підвищене теплове поле і температурний градієнт викликають інтенсивне газоутворення. При цьому виходи природного газу з дна озера виявляються у вигляді міхурів літом і утворення "пропарин" від півметра до сотень метрів в поперечнику взимку.

"Але гігантські темні кільця на льоду Байкалу характеризуються аномально великими розмірами", - дивуються російські фахівці.

Існує думка, що для пояснення загадкового явища необхідно розглянути систему точкового джерела тепла на дні озера. В цьому випадку, викиди теплового джерела, піднімаючись вгору, здатні прийняти кільцеподібну форму.

Поки що загадка кільцевих утворень на льодах Байкалу залишається нерозкритою.

За матеріалами Scanex, Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «На поверхні Байкалу з"явилися загадкові кільця (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути