середа, 07 липня 2021 11:57

У центрі міста відкопали купу людських кісток
4

Фахівці пояснюють, що центр Вінниці стоїть на цвинтарях
Фото: vn.20minut.ua
Фахівці пояснюють, що центр Вінниці стоїть на цвинтарях
Фахівці пояснюють, що центр Вінниці стоїть на цвинтарях
Фахівці пояснюють, що центр Вінниці стоїть на цвинтарях

У Вінниці під час копання рову для прокладання високовольтної мережі робітники виявили багато людських решток. На знахідку натрапили неподалік від нічного клубу "Курсаль" та адміністративної будівлі, яку називають "Книжкою".

"Це не схоже на кладовище, скоріше братська могила. На глибині кількох метрів ґрунт хаотично пересипаний черепами, кістками дітей та дорослих, залишками від кирзових чобіт. Тут не кілька людей покоїться, їх десятки, можливо, і сотні. А ми лише почали роботи", - розповів порталу "20 хвилин" електромонтажник Михайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці випадково знайшли зуб мамонта

Робітники працюють на дніпропетровську компанію. Про знахідку вже повідомили керівника. Він поговорив з місцевими фахівцями, вони порадили зібрати кістки та перепоховати.

Знахідку виявили недалеко від Центрального парку. На його території розташовані одразу чотири колишні поховання: могили вінничан, розстріляних чекістами НКВД у 1937-1938 роках, цвинтар німецьких військових, могили червоноармійців та частина римо-католицького кладовища.

Перші розкопки, що проходили з метою ексгумації тіл страчених катами НКВД людей, завершилися в окупованій німцями Вінниці 16 червня 1943 року. За пів місяця вдалося виявити 509 тіл.

Свідчення про масові поховання розстріляних мирних жителів Вінницької області доходили до вух німців ще з 1941 року, але тоді нацисти не бачили потреби в розслідуванні. За нього взялися за два роки, коли почали терпіти поразки на фронтах. Доведення страшних злочинів СРСР могло сприяти ідеологічній боротьбі проти нього.

Приводом до початку пошуків стали свідчення місцевого жителя, який натрапив на тіло в міському парку в травні 1943-го. Тоді ж розпочали перші розкопки, а 15 червня створили слідчу комісію під головуванням німецького професора Ґерхарда Шрадера.

Встановили, що знищення людей відбувалося в часи Великого сталінського терору 1937-1938 років. Тоді у Вінницькій області репресували понад 20 тис. громадян, з яких близько 60% стратили. Більшості стріляли в потилицю.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста відкопали купу людських кісток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути