Ексклюзиви
вівторок, 16 червня 2020 13:42

Розкопали масове поховання репресованих
10

Перші розкопки, що проходили з метою ексгумації тіл страчених катами НКВД людей, завершилися в окупованій німцями Вінниці 16 червня 1943 року. За півмісяця вдалося виявити 509 тіл.

НКВД СРСР здійснювало масові розстріли мирного населення Вінницької області перед початком Другої світової війни
Фото: vezha.ua
Жінки шукають своїх родичів
НКВД СРСР здійснювало масові розстріли мирного населення Вінницької області перед початком Другої світової війни
НКВД СРСР здійснювало масові розстріли мирного населення Вінницької області перед початком Другої світової війни
НКВД СРСР здійснювало масові розстріли мирного населення Вінницької області перед початком Другої світової війни

Свідчення про масові поховання розстріляних мирних жителів Вінницької області доходили до вух німців ще з 1941 року, але тоді нацисти не бачили потреби в розслідуванні. За нього взялися за 2 роки, коли почали терпіти поразки на фронтах. Доведення страшних злочинів СРСР могло сприяти ідеологічній боротьбі проти нього.

Приводом до початку пошуків стали свідчення місцевого жителя, який натрапив на тіло в міському парку в травні 1943-го. Тоді ж розпочали перші розкопки, а 15 червня було створено слідчу комісію під головуванням німецького професора Ґерхарда Шрадера.

Було встановлено, що знищення людей відбувалося в часи Великого сталінського терору 1937-1938 років. Тоді у Вінницькій області репресували понад 20 тис. громадян, з яких близько 60% стратили. Більшості стріляли в потилицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли тіла повстанців, які загинули у бою з НКВС

Загалом було виявлено 95 масових поховань й ексгумовано 9439 тіл. Розкопки відбувались у фруктовому саду, на православному цвинтарі та в парку імені Горького. Тоді жінки упізнали 468 тіл своїх чоловіків, синів і дочок. У розпізнанні допомагали одяг, записки, дрібні речі, книжки, документи. Так ідентифікували імена 679 жертв НКВД.

Про злочин нечуваних масштабів дізнався світ, але уже 12 серпня 1943-го у радянських партійних газетах "Известия" і "Правда" було опубліковано звернення, в якому нацистів звинуватили в розігруванні "комедії" з жертвами власних репресій. Буремні події стерли з пам'яті свідчення про трагедію, а після звільнення Вінниці на місці розстрілів встановили "пам'ятник жертвам фашизму". Згодом його знесли й відновили парк.

Перші правдиві публікації про трагедію з'явилися лише 1988 року, чому посприяла німецька кінохроніка, виявлена в архівах. Подія отримала назву "Вінницька трагедія".

17 травня в Україні відзначали День пам'яті жертв політичних репресій. Згадували загиблих від терору, організованого радянською владою.

Масштабну кампанію зі знищення неугодних людей розгорнули з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна у 1937-38 роках. Вона отримала назву "Великий терор". У той час на території УРСР, за оцінками істориків, засудили близько 199 тис. осіб. Більшість із них розстріляли, а решті зламали долю в таборах.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали масове поховання репресованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути