Ексклюзиви
неділя, 17 травня 2020 08:05

Сьогодні – День пам'яті жертв політичних репресій

Сьогодні – День пам'яті жертв політичних репресій
Українці згадують загиблих від терору тоталітарних режимів Фото: nrada.gov.ua

Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. Згадують загиблих від терору, організованого радянською владою.

Масштабну кампанію зі знищення неугодних людей розгорнули з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна у 1937-38 роках. Вона отримала назву "Великий терор". У той час на території УРСР, за оцінками істориків, засудили близько 199 тис. осіб. Більшість з них розстріляли, а решті поламали долю в таборах.

19 травня 1938 року відбулася найкривавіша ніч у Києві – у в'язницях НКВС розстріляли 563 людей. Розстріли, як правило, проводилися на подвір'ях в'язниць, у підвалах або безпосередньо перед похованням.

Найбільшим відомим місцем масового поховання жертв комуністичного тоталітарного режиму в Україні є Биківнянський ліс під Києвом. Людей вивозили сюди прямісінько зі столичних катівнь. Нині кількість похованих у Биківні остаточно не встановлена. Історики називають цифри від 15 - 100 тис. осіб. Поки відомі прізвища лише 14 191 репресованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закликають не боятися - запустили центр із пошуку репресованих родичів

Біля меморіальних місць по всій країні проводять жалобні віче і церемонії. У містах обмежуються розважальні заходи, а державні установи приспускають Національний Прапор України.

У зв'язку з карантинними обмеженнями, пам'ятні заходи відбуватимуться онлайн. Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" пропонує українцям о 12.00 поширити у соцмережі Facebook відео із Дзвоном пам'яті.

Інші місця масових поховань жертв політичних репресій 1937–1938 років – Рутченкове поле в Донецьку, район Парку культури та відпочинку у Вінниці, П'ятихатки в Харкові, Католицьке кладовище в Умані, Єврейський цвинтар в Черкасах, село Халявин на Чернігівщині, Другий християнський цвинтар в Одесі, 9-й км Запорізького шосе в Дніпрі.

У Західній Україні після 1939 року також з'явились місця масових поховань, зокрема урочище Дем'янів лаз біля Івано-Франківська, урочище Саліна у Львівській області, Тюрма на Лонцького у Львові. Продовжують знаходити і нові.

Незаконність Великого терору визнали ще за часів СРСР після смерті Йосипа Сталіна, коли провели часткову реабілітацію репресованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У в'язниці помер історик, який досліджував сталінські репресії

У 1991 році ухвалили Закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні". У ньому вперше в Україні законодавчо засудили і відмежувалися від політичних репресій як методу керування суспільством. Але оскільки цей закон ухвалювався ще в УРСР, то певна частина цих репресій, навіть вчинених позасудовими органами, все ще визначалася "обґрунтованими". Відповідно до вимог Закону органами прокуратури та судами впродовж 1991–2001 років було реабілітовано 248 тис. 810 громадян, відмовлено в реабілітації — 117 тисячам 243 особам.

2015-го Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганд їхньої символіки". Законопроєкт було розроблено Українським інститутом національної пам'яті спільно із народними депутатами України, громадськістю та експертами Реанімаційного пакету реформ.

У липні 2019 року в Україні запрацювала Національна комісія з реабілітації. Перше відкрите засідання відбулось у Києві 18 липня. Вона надає статус реабілітованих особам, які постраждали від політичних репресій комуністичного режиму в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні – День пам'яті жертв політичних репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути