четвер, 14 травня 2020 15:47

У Андріївській церкві висвятили єпископа

У Андріївській церкві висвятили єпископа
6 червня 1990 року Мстислав Скрипник став першим Святішим Патріархом Київським і всієї Руси-України. Фото: wikipedia

Майбутнього першого патріарха УАПЦ Мстислава Скрипника хіротонізували на єпископа Переяславського у Андріївській церкві 14 травня 1942 року. Перед тим висвятили на ієрея.

Від народження мав ім'я Степан. У період Першої світової війни служив у російській імператорські армії. З початком українських національно-визвольних змагань вступив добровольцем до гайдамацького полку імені Костя Гордієнка. Захищав Україну від більшовицьких військ. 1920 року став особистим ад'ютантом Головного отамана УНР Симона Петлюри, для якого був небожем.

Після поразки Української революції перебував в еміграції. Студіював політичні науки у Варшаві. Захищав права українців у польському Сеймі. Пізніше брав активну участь у громадському житті Холмщини та Волині, став членом Митрополичої ради та керівником освітніх і милосердних товариств. Під час Другої світової війни активно співпрацював з ОУН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили ролик про помічника Петлюри, який став патріархом

Своє висвячення Скрипник використав з метою добитися посилення автокефалії Української церкви. Саме він, попри погрози нацистів, вів переговори в Почаєві з митрополитом Української автономної церкви Олексієм Громадським. А вже 8 жовтня 1942-го владики поставили підпис під Актом поєднання двох церков. Але документ не був утіленим у життя.

Активність єпископа не подобалася німецьким окупантам. Його заарештувало гестапо. Сидів у в'язницях Рівного, Житомира, Києва, Чернігова. Після звільнення очолював єпархії УАПЦ в Німеччині, а згодом у США.

Українську автокефальну православну церкву відродили 5 травня 1920-го. Відповідну постанову видала Всеукраїнська православна церковна Рада. Це була відповідь на заборони тимчасового управляючого Київською єпархією архієпископа Назарія проводити літургії українською та засновувати нові парафії.

Зараз ви читаєте новину «У Андріївській церкві висвятили єпископа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути