вівторок, 05 травня 2020 12:05

Церковна рада ухвалила важливе рішення

Церковна рада ухвалила важливе рішення
Делегати І Всеукраїнського православного церковного собору. Київ, жовтень 1921-го. Фото: tsdazu.archives.gov.ua

Українську автокефальну православну церкву відродили 5 травня 1920-го. Відповідну постанову видала Всеукраїнська православна церковна Рада.

Це була відповідь на заборони тимчасового управляючого Київською єпархією архієпископа Назарія проводити літургії українською та засновувати нові парафії. Усіх "порушників" він відсторонив від богослужінь.

Рада відновила їхні права та закликала "вважати Українську православну церкву звільненою від московської зверхності - автокефальною і незалежною". Київський єпископат як представник духовної московської влади був названий ворогом українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві скликали надзвичайний церковний собор

Але на той час в Україні не залишилося жодного єпископа, прихильного до Української церкви, попри те, що її підтримували більшість мирян та священників. Митрополит Київський і Галицький Антоній, який був монархістом та вороже ставився до автокефалії, перебував в еміграції та був під наглядом білогвардійців. Згодом він очолить Російську православну церкву за кордоном. Усе це затягнуло організаційне офомлення Української помісної церкви.

Остаточно воно відбулось у жовтні 1921 року на Всеукраїнському соборі в Софії Київській. На нього не прибув жоден єпископ, лише 64 священники, 17 дияконів, а скликали його без дотримання канонічної процедури. Тоді собор вирішив провести висвячення єпископів через рукоположення самих священників. Протоієрей Василь Липківський став митрополитом УАПЦ, а його заступником обрали протоієрея Нестора Шараївського, який став Архієпископом Київським. Вони рукоположили 27 інших єпископів.

Тоді ж за головну засаду визначили, що "Українська православна церква є автокефальною, ніякому духовному урядові інших православних церков не підлегла і сама порядкує своїм духовним життям за провідництвом Святого Духа".

Українську автокефальну православну церкву заснували під час національно-визвольних змагань 1917-1921-х. 1929-го радянська влада оголосила УАПЦ "однією з ланок антирадянського підпілля" та розпустила її наступного року. Визначного українського діяча, митрополита УАПЦ Василя Липківського чекісти розстріляли 27 листопада 1937-го. Напередодні Другої світової війни було ліквідовано майже всі прояви УАПЦ у Радянській Україні. Друге нетривале відродження церкви відбулося 1942-го. Припинила існування після зайняття території України радянськими військами, проте продовжувала діяльність в еміграції та в діаспорі. Остаточно припинила існування після Об'єднавчого собору українських православних церков 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Церковна рада ухвалила важливе рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути