Ексклюзиви
середа, 29 січня 2020 15:03

У Києві скликали надзвичайний церковний собор

У Києві скликали надзвичайний церковний собор
Натовп скинув дзвін із Володимирського собору у Києві взимку 1929 року. Фото: territoryterror.org.ua

"Надзвичайний церковний собор" у Києві ухвалив рішення про ліквідацію Української автокефальної православної церкви 29 січня 1930-го. Проводився під тиском та за вказівками НКВС.

Саме в цей час проходила сфабрикована органами ОДПУ УРСР справа неіснуючої організації "Спілки визволення України". Окрім українських інтелігентів, політичних діячів УНР, на лаві підсудних "контрреволюціонерів" опинилися і діячі УАПЦ брати Володимир і Микола Чехівські. Їм інкримінували створення "розгалуженої терористичної організації у складі СВУ", яку приховували церквою. Володимир отримав 10 років ув'язнення та 5 років позбавлення прав. Це дало змогу відкрито взятися за УАПЦ. Довершила справу й антирелігійна кампанія більшовиків, пропаганда якої полонила суспільство.

Собор провели у Софії Київській. Не маючи іншого виходу, священники одноголосно ухвалили постанову про повну ліквідацію церкви як "антирадянського осередку". Визнали, що вона "була частиною Спілки визволення України". Постанову, ймовірно, написали чекісти з ДПУ, зачитав її священник Марко Грушевський - родич відомого українського історика та політика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелили владику української церкви

Сам Грушевський публічно зрікся сану 6 лютого. У пресі з'явилося його повідомлення, очевидно, написане під загрозою втрати життя:

"Я був одним із фундаторів і активних діячів цієї церкви протягом 10 років. Я зазначаю, що УАПЦ зорганізована тоді, коли радянська влада ущент розбила українську контрреволюцію. Це наперед визначило дальшу антирадянську діяльність. Склад керівників УАПЦ та її духівництва цілком відповідав завданню церкви - боротьбі з радянською владою... Я переконався, що релігія взагалі перешкоджає культурному зростанню людности, що вона є знаряддям темряви й контреволюції. Кожна людина, яка чесно думає, повинна боротися з релігією за утворення соціалістичної суспільності. Я зрікаюся свого сану єпископа й священодіяча і пориваю назавжди з релігією, щоб стати корисним громадянином СРСР".

Українську автокефальну православну церкву заснували під час національно-визвольних змагань 1917-1921-х. 1929-го радянська влада оголосила УАПЦ "однією з ланок антирадянського підпілля" та розпустила її наступного року. Визначного українського діяча, митрополита УАПЦ Василя Липківського чекісти розстріляли 27 листопада 1937-го. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ у Радянській Україні. Друге короткотривале відродження церкви відбулося 1942-го. Припинила існування після зайняття території України радянськими військами, проте продовжувала діяльність в еміграції та в діаспорі. Остаточно припинила існування після об'єднавчого собору українських православних церков 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «У Києві скликали надзвичайний церковний собор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути