неділя, 29 липня 2018 08:21

Тріумфальну арку будували 30 років

Тріумфальну арку будували 30 років
Тріумфальна арка в Парижі у 19 столітті. Фото: LifeGlobe

Ідея збудувати Тріумфальну арку в Парижі з'явилася в 1806 році після кількох гучних перемог Наполеона. Але остаточно її збудували і відкрили лише 29 липня 1836 року.

Арка символізувала непереможність "золотої" армії імператора. Автором проекту вважається Жан-Франсуа Шальгрена. Саме він створив основу арки. Але, після його смерті, план споруди змінювався не один раз. Після Шальгрена зведенням арки займалося багато архітекторів і кожен хотів залишити на величній споруді свій "відбиток". Будівництво почалося 15 серпня 1807 року і переривалося кілька разів через загострення політичної ситуації. 1814 рік став кінцем правління Наполеона, але будівництво арки не було закінчено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оперний театр в Мілані розбомбили з повітря

Після повернення династії Бурбонів, зведення арки, яка повинна була прославляти першого і останнього імператора Франції, було припинено і відновилося через вісім років.Арка повинна була символізувати перемогу Французької Республіки над Іспанським королівством. Але в 1830 році було вирішено, що будова має символізувати велич і мужність французької армії періоду Наполеонівських воєн і Незалежної Республіки.

29 липня 1836 року будівництво нарешті завершилося і відбулося помпезне відкриття. Висота Тріумфальної Арки складає 50 метрів, ширина – 45 метрів. Сама споруда має один центральний прохід, а з південної та північної сторони є по одному вузькому отвору. На стінах арки вигравійовані назви 128 битв, виграних республіканською і імператорською армією, а також імена 658 французьких воєначальників.

Провідний оперний театр світу відкрили 15 липня 1776 року у Мілані. "Ла Скала" побудований на місті церкви Санта Марія у 1776—78 роках архітектором Джузеппе Пермаріні.

Зараз ви читаєте новину «Тріумфальну арку будували 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути