вівторок, 30 липня 2019 11:32

Створили нову військову організацію

Створили нову військову організацію
Солдати Української військової організації - УВО Фото: pravyysektor.info

Українську військову організацію створили у Празі 30 липня 1920-го. Головою обрали полковника армії УНР і командира січових стрільців Євгена Коновальця.

Організація діяла нелегально на західноукраїнських землях у складі Польщі. Постала з метою продовження національної боротьби за власну державність. Саме тоді більшу частину України окупували більшовики та тривала Радянсько-польська війна 1920-1921-х.

Перший осередок організації створили у Львові. В УВО були організаційна, бойова, розвідна та пропагандистська референтури. Крайові команди були у Чехо-Словаччині, Німеччині, Литві. Вони мали за завдання налагодження зв'язків із українськими емігрантами, підготовку літератури та транспортування зброї. Бойовим кістяком організації на випадок нової війни мали стати українські інтерновані частини Італії та Чехо-Словаччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Празі поховали українського письменника

Члени організації проводили "революційні акти": підпалювали будинки польських урядовців, саботували державні свята, руйнували комунікації, нищили польські національні символи. 1927-го організація почала видавати у Берліні власний тижневик "Сурма" накладом у 10 тис. примірників. Відновила й підтримувала "Літературно-науковий вісник", заснований ще Михайлом Грушевським наприкінці XIX ст.

У 1925-х, розуміючи неможливість збройної боротьби проти поляків і через відновлення українських політичних партій у Польщі, УВО перейшла в легальну політичну діяльність.

"Полковник не тільки радо сміявся й любив жарти, але й сам виявляв своєрідний сухий, глумливо-кепкуватий гумор. Він любив гру і, напевно, добре грав би в покер, що вимагає відваги ставити все на одну карту. Спромагався протягом довгих годин зберігати "кам'яне" обличчя з трішки глумливим усміхом, і то попри всілякі зворушення", - згадував крайовий провідник ОУН Богдан Кордюк про Євгена Коновальця.

Зараз ви читаєте новину «Створили нову військову організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути