пʼятниця, 15 вересня 2017 23:13

Сокирку, якою вбили Троцького, ховали під ліжком

Сокирку, якою вбили Троцького, ховали під ліжком
Лодоруб, яким вбили Льва Троцького Фото: theguardian.com

Сокирку-льодоруб, якою вбили одного із лідерів більшовиків Льва Троцького, виставлять у міжнародному музеї шпигунства у Вашингтоні.

Її використав агент НКВД Меркадер, який убив головного ворога Йосипа Сталіна у Мексиці. Троцький помер від отриманої у голову травми наступного дня, після нападу, пише The Guardian.

Поліція лише раз показала знаряддя злочину на прес-конференції одразу після вбивства. Льодоруб зберігався у Мехіко, у сховищі речових доказів. Пізніше співробітник таємної поліції Альфредо Салас вирішив забрати такий цінний експонат додому. Так він дістався його доньці Анні Алісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотошоп по-сталінськи - як видаляли розстріляних соратників з фотографій вождя

Жінка десятки років ховала льодоруб у себе під ліжком. Але згодом вирішила продати його Кіту Мелтону, приватному колекціонеру й одному із засновників музею. Той майже 40 років безуспішно розшукував цінну "реліквію".

14 вересня 1917 року голова Тимчасового уряду Олександр Керенський сформував Директорію з п'яти міністрів і проголосив Росію республікою. Хотів взяти революційну ситуацію під контроль і впоратись із наростаючою анархією.

Але цього не сталося. Російську республіку не визнала Петроградська рада робітничих і солдатських депутатів на чолі із Львом Троцьким. Вона створила свої органи у регіонах і проголосила про передачу влади радам.

Зараз ви читаєте новину «Сокирку, якою вбили Троцького, ховали під ліжком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути