четвер, 31 серпня 2017 18:47

Фотошоп по-сталінськи - як видаляли розстріляних соратників з фотографій вождя
8

Фотографія Л. Леонідова "Керівники російської революції Ленін і Троцький на святкуванні другої річниці Великого Жовтня, на Красній площі в Москві". Та ж фотографія з'явилася в 1967 році в книзі "В. І. Ленін у фотомистецтві". Але зі знімка пропали Троцький (праворуч від Леніна) і Каменєв (в шкіряній кепці і окулярах зліва від Леніна).
Фото: cameralabs
Члени петербурзького "Союзу боротьби за визволення робітничого класу". Фотограф: фотоательє Везенберг і К °, 1897 рік. Друга версія знімка 30-х років: відсутній один з героїв
Учасники 11-ого з'їзду РКП (б), Москва, 1922 рік. На цьому з'їзді Сталіна вибрали генеральним секретарем ЦК. Відретушована версія фотографії була опублікована в 1939 році до 60-річчя вождя. Григорія Петровського більше немає.
В оригіналі: Антипов, Сталін, Кіров, Шверник і Комаров після розгрому «ленінградської опозиції», 1926 рік. Потім з кадру «зникає» Комарова (розстріляний). У 1940 році знімок публікують у виданні «Історія СРСР» з вирізаним Антиповим (теж розстріляний). У 1949 році виходить «Йосип Сталін. Коротка біографія », де фотографію акуратно ретушують, прибравши всіх
Іноді небажаних людей видаляли з фотографій ножицями, за зберігання знімка з ворогом народу можна було дорого поплатитися.

Під словом фотошоп кожен має на увазі зміну фотографії, часто з наміром ввести в оману або обдурити. Але "фотошопити" почали задовго до появи програми для редагування зображень і навіть задовго до того, як з'явився персональний комп'ютер.

У CCCP кращі майстри фоторетуші працювали не тільки в кіноіндустрії, але і на пропагандистську машину, пише Сameralabs.

Британський письменник, дизайнер і колекціонер Девід Кінг збирав фотографії революційного діяча Лева Троцького, порівнювати оригінали, які можна було знайти на заході з відретушованими знімками.

Фото, зібрані протягом багатьох років, Кінг опублікував у книзі "Комісар зникає. Фальсифікація фотографій і мистецтва в сталінську епоху".

"Як і їхні колеги в Голлівуді, фоторетушер в радянській Росії проводили довгі години, згладжуючи недосконалості шкіри, допомагаючи камері фальсифікувати реальність. Щоб згладити на фотографіях обличчя Сталіна відмітки віспи, були потрібні виняткові навички в роботі з аерографом. Але за часів "великої чистки", що бушувала в кінці 1930-х років, з'явилася нова форма фальсифікації. За фізичним знищенням політичних опонентів Сталіна руками таємною поліцією - було стирання їх зображень з усіх форм ілюстрацій", - йдеться в анотації до книги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда про життя в СРСР: серія замальовок радянської дівчинки

Використовуючи інструменти, які зараз здаються донезмоги примітивними, радянські фоторетушер робили все, щоб з фотографій зникли колись відомі особистості. А товариш Сталін, виглядав би єдиним вірним другом, товаришем і наступником Леніна, лідера більшовицької революції і засновника СРСР.

Сьогодні фотошоп, особливо в інтернеті постійно присутній на фотографіях неймовірних красунь різного ступеня оголеності. Вже важко уявити, як же виглядають природні, звичайні, по-справжньому красиві дівчата. Але фотографії часів Радянського Союзу доводять, якими прекрасними можуть бути жінки і без стороннього втручання.

Зараз ви читаєте новину «Фотошоп по-сталінськи - як видаляли розстріляних соратників з фотографій вождя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути