Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2023 07:05

Скасували панщину

Скасували панщину
Закон про скасування панщини відмінили після смерті Йосифа II Ілюстрація: galinfo.com.ua

10 лютого 1789 року ерцгерцог Австрії та імператор Священної Римської імперії Йосиф II Габсбурґ видав закон, яким скасував в країні панщину. Документ стосувався і західноукраїнських земель - Галичини, Буковини і Закарпаття.

Життя кріпосних селян намагалася полегшити ще його мати - імператриця Марія Терезія. За її правління селянам обмежили панщину, надали право викуповувати власні наділи та заборонили поміщикам застосовувати до них серйозні тілесні покарання. Зміни вносили поступово, щоб не надто дратувати шляхту та церкву.

Йосиф II натомість намагався позбутися впливу останніх на політичні справи та державу. Ще 1782 року оголосив про звільнення селян від особистої залежності. У державі встановили 3-денну панщину, що загалом була 156 днів на рік. Селянам дозволили одружуватися без згоди поміщика, переходити на інші земельні наділи, йти на службу, подавати на панів судові скарги. У випадку прийняття рішення на користь пана першою інстанцією, зазвичай залежною від нього, селянин отримав право оскаржувати його в окружної влади чи навіть вищих інстанції. Також поміщикам заборонили збільшувати власні володіння за рахунок селянських наділів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняли документ, який змінив життя селян

Шляхті ж передали під управління усі громадські ліси, луки та пасовища. Селяни змушені були брати дозвіл на користування ними. Але поступки не зупинили загального невдоволення та тиску на імператора.

Попри це, за рік він прирівняє до панщини усі додаткові селянські роботи - повинність з ремонту доріг, мостів, будівництва панських будинків, яку називали шарварком, а також сторожування у панському маєтку. Відповідно кожен день таких робіт зараховувався до 156 днів панщини. А до 1788 року мали скласти земельний перепис та визначити панські і селянські землі для оподаткування. Урешті у селянина мало зберігатися до 70% прибутків на власні потреби.

Кульмінацією діяльності імператора стало скасування панщини 1789 року. Але Йосиф II візьме участь у війні з Османською імперією 1787-1791 років. Під час походу підхопить туберкульоз, який посилить лихоманка. Помре 20 лютого 1790 року 48-річним. Особливо важко цю новину сприйме селянство.

До влади в імперії прийде його молодший брат Леопольд II, який цілковито скасує закон про панщину. Утім, збереже майже всі попередні надбання. Остаточно панщину скасують 1848 року.

20 жовтня 1740 року, по смерті Карла VI Габсбурга, імператрицею Священної Римської імперії у відповідності до "Прагматичної санкції" стала його дочка 23-літня Марія Терезія, правління якої стало одним із найуспішніших в австрійській історії.

Зараз ви читаєте новину «Скасували панщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути