Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2019 10:26

Прийняли документ, який змінив життя селян

Австрійська імперія ліквідувала кріпосне право у Буковині 9 серпня 1848-го. Цьому сприяла гостра криза феодально-кріпосницької системи. Прискорила прийняття радикального рішення європейська революція "Весна народів".

У австрійському парламенті йшли гострі дебати щодо того, яким чином будуть звільняти селян. Депутат від Буковини Лук'ян Кобилиця та ліве крило виступили проти викупу поміщикам. Проте більшістю голосів прийняли рішення на користь викупу.

Селян оголошували особисто вільними. Вони наділялися землею, яку повинні були викупити - 2/3 платили самостійно, 1/3 за них платила держава. Викуп сплачували замість кріпосних повинностей. Західноукраїнські селяни платили утричі більше, ніж румунські та чеські. При цьому за поміщиками закріпили найкращі та найродючіші землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція розігнала у Празі конгрес за участі українців

Під час реалізації реформи загострились проблеми сервітутів - за панами залишалися луки, пасовища, ліси, ставки. За користування ними селяни змушені були платити додатково.

Попри відкриту поміщицьку спрямованість реформи, вона сприяла розвитку ринкових відносин. Також селяни вперше за багато століть отримали справжні громадянські права.

Автор: uk.wikipedia.org
  Селяни встановлювали пам'ятні хрести на честь скасування кріпосного права
Селяни встановлювали пам'ятні хрести на честь скасування кріпосного права
19 лютого 1861-го у Російський імперії Олександр II оприлюднив "Маніфест" про скасування кріпосного права та "Положення про селян, що виходять з кріпосної залежності", згідно з яким статусу кріпаків позбулися 22,5 млн осіб.
Зараз ви читаєте новину «Прийняли документ, який змінив життя селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути