вівторок, 12 березня 2013 12:39

Середньовічні графіті на стінах собору включають народну магію та музичні ноти
5

Графіті з собору в Норіджі, що зображає пелюстки
Фото: Фото: archae.ru
Графіті з собору в Норіджі, на якому човен ось-ось має проковтнути величезний кит
Графіті з собору в Норіджі, на якому зображені ноти
Kaynfford. Ім'я на цьому графіті з Норіджа було вирізане догори ногами, що вказує на чорну магію
Собор у Норіджі, побудований в норманську епоху

Англійські археологи почали великий проект з розшифровки середньовічних графіті, продряпані на стінах собору в Норіджі, повідомляє Daily Mail. У ході досліджень їм вдалося знайти музичні уривки, благочестиві напучення і надприродні прокльони. У наш час, звичайно, нікому іна думку не спаде псувати стіни церков, але в середньовіччі все було трохи по-іншому. Стародавні жителі Норфолка ставилися до культових споруд куди з меншим пієтетом ніж ми.

Вчені з Норфолка почали каталогізацію середньовічних графіті на початку 2013 року і вже встигли зафіксувати сотні написів. Керує проектом Метью Чемпіон. Виявилося, що стіни собору вкриті зображеннями молитов, кораблів, тварин, вітряків, іменами, малюнками й молитвами. На стіни наносили практично все, що було важливо громадянам з Норіджа в середні віки. Вони не бачили нічого поганого в вирізуваннях своїх молитов на стінах собору. Наприклад, в нефі собору давно було виявлено чітке зображення корабля - можливо, молитва була залишена за якогось рибалку або моряка. Але те, що цей корабель ось-ось має проковтнути кит, було виявлено тільки під час розпочатих досліджень. Науковці вважають, що молитва, пов'язана з моряком, відносилася, швидше за все, до пророка Йони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед найдавніших наскельних малюнків знайшли еротичне зображення

Згідно з Біблією, пророк Йона, злякавшись спочатку поїздки з проповідями до поган, поплив на кораблі в Фасіс. Однак, в дорозі почався страшний шторм і команда корабля викинула його в море, де Йону проковтнув кит. Опинившись в утробі звіра, Іона покаявся і був випущений китом на берег Лівану.

В іншому місці були виявлені музичні ноти. Це графіті, швидше за все, відноситься до 16 століття, тому що саме в цей час використовувалося п'ять лінійок в нотному стані замість шести, які застосовують сьогодні. Швидше за все, цей напис залишив місцевий органіст, який служив у соборі 400 років тому.

До зловісних написів відносяться тексти, вирізані на стінах догори ногами. Вони відносяться до так званої народної магії і використовувалися як прокляття. Одне з граффіті зображувало фігурку людини, і було інтерпретована як малюнок святого.

Швидше за все, воно було вирізано на успіх. Вивчення графіті собору триватимуть протягом весни і на початку літа. Дозвіл на це дав декан собору. Будівництво собору в Норіджі почалося в 1096 році під час правління Вільгельма II Рудого, другого сина Вільгельма Завойовника. Те, що можна бачити зараз, відноситься до 17 століття. У цей час собор був капітально відновлений після розграбування пуританами.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічні графіті на стінах собору включають народну магію та музичні ноти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути