Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2012 14:58

На Кіпрі досліджують стародавній ринок
5

Загальний вид розкопок
Фото: Фото: forum.awd.ru
Бронзові ваги і важки
Загальний вид розкопок
Загальний вигляд розкопок котловану

Археологи, досліджуючи Агору (ринок) древнього Пафосу на Кіпрі, знайшли невелику табличку з ім'ям чиновника (грецькою мовою) і безліч інших артефактів, в тому числі золотий кулон.

"Найбільш вражаючі знахідки - золота сережка або кулон, який закінчується листям плюща, бронзові предмети, такі, як глечик, ківш із залізною ручкою, бронзове кільце, численні монети, шпильки та інші артефакти", - оголосив Відділ Старожитностей. - Найбільш помітний артефакт серед перелічених об'єктів, крім ковша із залізною ручкою, схожий на той, що знайшли в минулому році, і ваг - це невелика табличка з грецьким написом зі згадкою чиновника Селеукоса (Seleukos), сина агораномоса (адміністратор торгової системи) Іоліса Бафілоса (Ioulios Bathylos)".

Пафос був столицею Кіпру в Елліністичний і Римський періоди. Дослідження проводилися з 17 серпня по кінець вересня.

Археологи з інституту Археології Ягеллонського університету Кракова (Польща) також знайшли безліч інших об'єктів, у тому числі дрібні вироби, побутові вироби, кухонне начиння, амфори, різні ємності, що відносяться до еллінському, раннього і пізнього римського, а також візантійського періодів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Античне графіті вперше виявили у Вірменії

Одна секція агори, що містить в основному кераміку виключно елліністичного походження, як і стіни, і підлогу, і житловий рівень, що означає, що ця область, безсумнівно, "була у використанні в елліністичний період", сказали в департаменті.

Архітектурні залишки, починаючи з римського періоду були також виявлені в тому ж районі.

2011 року, п'ять кімнат були відкриті і частково вивчені, а в ході цих розкопок число виявлених кімнат дійшло до 12.

"Більшість з них, можливо, функціонували як магазини на початку Римського періоду", - повідомили в департаменті, додавши, що вони, ймовірно, були зруйновані в результаті землетрусу.

Під проваленою стіною в одній із кімнаті археологи знайшли бронзовий глечик і розбиті посудини на підлозі, в тому числі зберігся мортаріум (велика чаша з двома штампами виробника і записом з ім'ям власника).

Зараз ви читаєте новину «На Кіпрі досліджують стародавній ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути