Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2020 10:56

Розстріляли моряка, який підняв повстання в Криму

Розстріляли моряка, який підняв повстання в Криму
Лейтенант Петро Шмідт брав активну участь у революції 1905-1907 років. Розстріляний 19 березня 1906-го. Фото: wikipedia

Керівника Севастопольського збройного повстання лейтенанта Петра Шмідта розстріляли на острові Березань 19 березня 1906-го. Вирок виніс закритий військово-морський суд, що проходив у Очакові.

До цього, 14 листопада 1905-го, звільнений зі служби офіцер самочинно проголосив себе капітаном 2-го рангу та взяв команду над революційним крейсером "Очаків". Повстанці хотіли оволодіти Чорноморським флотом Російської імперії, захопити Севастополь, Перекоп, висадити десант у Одесі, приєднати Миколаєв, Херсон, Поділля й утворити Південноросійську соціалістичну республіку. Шмідт хотів стати в ній президентом. До "Очакова" приєдналися ще 11 військових кораблів та допоміжних човнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почалося збройне повстання на кораблі Чорноморського флоту

Того ж дня Шмідт надіслав імператору Миколі II телеграму, в якій ішлося, що флот береже вірність своєму народу, відмовляється підкорюватися міністрам і вимагає від володаря негайного скликання установчих зборів, що мали змінити державний лад. Наступного дня повстанці вивісили на кораблі червоний революційний прапор. Тоді ж решта флоту, що залишилася вірна цареві, за наказом командування розпочала бойові дії і придушила повстання. Шмідта арештували.

Суд тривав 7-18 лютого 1906-го. Шмідта та 3 найактивніших учасників повстання засудили до смертної кари, попри спробу адвокатів довести, що Шмідт не був на той момент військовим, а його звання "флотський лейтенант" в імперії вже не існувало. Перепоховання тіла здійснювали декілька разів. Спочатку у Покровському соборі в Севастополі, а за радянської доби - на севастопольському кладовищі Комунарів.

Ім'я Шмідта активно використовувала радянська пропаганда, називаючи його лицарем революції.

Одесит Петро Шмідт із дитинства мріяв про славу. Але військову кар'єру зламав собі сам: по закінченні 1887 року елітного Морського кадетського корпусу в Петербурзі одружився з повією Домінікою Павловою. Весь курс побував у неї в клієнтах, але тільки Петрові спало на думку врятувати її. Старий контр-адмірал Шмідт, дізнавшись про шлюб сина, помер від серцевого нападу. Петра не витурили з флоту лише завдяки дядькові Володимирові Шмідту, який був адміралом.

Домініка народила сина, не схожого на Шмідта, й утекла. Петро сам виховував дитину. Дядько прилаштував племінника на Чорноморський флот.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли моряка, який підняв повстання в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути