Ексклюзиви
вівторок, 14 січня 2020 11:00

Розгромили музеї, найцінніші речі вивезли в Росію

Розгромили музеї, найцінніші речі вивезли в Росію
Первісний колектив НТШ на фото, зробленому в Полтаві 1903-го. У центрі сидять голова Михайло Грушевський та письменник Іван Франко. Фото: ntsh.org

Радянська влада ліквідувала Наукове товариство імені Тараса Шевченка у Львові 14 січня 1940-го. За 2 доби установа перетвориться на філію Академії Наук УРСР.

Більшовики розгромили музеї і пограбували археологічні, етнографічні, мистецькі та історичні колекції товариства. Найцінніші речі вивезли до Росії. До початку Другої світової війни доробок НТШ складав майже 1,2 тис. томів збірок і часописів. Бібліотека зберігала 350 тис. книг та унікальної української періодики.

Окупанти взялися і за членів НТШ. Частину з них репресували і знищили. Історика Романа Зубика розстріляли в тюрмі Бригідки з початком німецького наступу на СРСР. Чоловік голосував проти перетворення товариства на філію ВУАН. За нез'ясованих обставин загинули й філолог Кирило Студинський, громадський діяч Володимир Старосольський та син Івана Франка Петро, які також мали свій голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Європейський скандал": росіяни розграбували Львів

Постійні репресії спонукали частину товариства НТШ до еміграції. 1947-го його поновили як еміграційне наукове товариство в Мюнхені. Ініціатива нелажала географу Володимиру Кубійовичу. Згодом було створено центри товариства у США, Канаді та Австралії. Воно набуло статусу окремого члена в Американській асоціації сприяння слов'янським студіям.

Первісно Товариство імені Шевченка виникло в австро-угорському Львові 1873 року як літературне. Ініціатива належала письменнику Олександру Кониському. Кошти на заснування виділяли меценати з Наддніпрянської України, зокрема тітка майбутнього гетьмана Української Держави Єлизавета Скоропадська-Милорадович та землевласник Євген Чикаленко. Найбільшого розквіту товариство досягло під головуванням Михайла Грушевського, якого прислав на Західну Україну його вчитель Володимир Антонович. З 1892 року товариство стало науковим. Іноземними дійсними членами були фізик Альберт Ейнштейн, перший президент Чехословаччини Томаш Масарик, історик Любор Нідерле та математик Фелікс Кляйн. Мало перешкоди в діяльності від поляків, що ділили з українцями Галичину, але найбільше товариство потерпало від жорстокої політики росіян, коли ті захоплювали Львів у ході двох світових воєн.

Зараз ви читаєте новину «Розгромили музеї, найцінніші речі вивезли в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути