Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2019 11:52

"Європейський скандал": росіяни розграбували Львів

"Європейський скандал": росіяни розграбували Львів
Українці святкують визволення Львова від росіян у червні 1915-го Фото: zbruc.eu

Російські війська окупували Львів 3 вересня 1914-го під час Галицької битви на початку Першої світової війни. Хвалились, що завершили справу царя Івана Калити зі збирання "всіх русских земель".

На теренах окупованої Галичини оголосили про утворення Галицько-Буковинського генерал-губернаторства. Очолював його граф і військовий Георгій Бобринський.

Прихід "визволителів" знаменувався масовими репресіями щодо українського населення. Нова влада розпочала насильницьку русифікацію українців. Закрила всі гімназії, книгарні, видавництва та бібліотеки. Заборонила українські політичні партії, молодіжні організації та пресу. Ліквідувала Наукове товариство імені Тараса Шевченка та пограбувала його музей.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: Як імператор Австрії приїхав у галицьке містечко

Найбільше обурення містян викликали масові депортації "неблагонадійних українців" на терени Росії. До них зараховували політиків і греко-католицьких священиків. Митрополита Андрея Шептицького схопили та заслали до Рязані. Інших насильно змушували перейти у православну віру.

Варварську політику росіян найкраще охарактеризували самі росіяни. Депутат Державної думи Павло Мілюков під час виступу назвав дії влади "європейським скандалом".

22 червня 1915-го, провівши вдалий Горлицький прорив, австрійські війська визволили місто.

Легіон українських січових стрільців сформували з добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної Української Ради, очолюваної Костем Левицьким, відгукнулось 28 тис. добровольців.

Зараз ви читаєте новину «"Європейський скандал": росіяни розграбували Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути