Ексклюзиви
неділя, 18 березня 2018 08:21

Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики

Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики
Російський імператор Микола II з родиною. Фото: Вікіпедія

18 березня 1917 pоку за постановою Петроради у Царському селі під Петроградом заарештовано останнього російського царя Миколу II і всю його сім'ю.

Улітку 1914 року почалася Перша світова війна. За три роки в ній загинуло 1,8 млн жителів Російської імперії. У військах почався бунт, і монарха, який утратив підтримку навіть серед генералів,Його змушують зректися престолу. "В ім'я порятунку країни й утримання армії в спокої, треба було зважитися на цей крок", — пише він у своєму щоденнику. Після початку Лютневої революції російський імператор Микола II від свого імені і від імені свого малолітнього сина Олексія зрікся престолу на користь свого брата Михайла. Його відмова наступного дня від коронації привела до падіння самодержавства в Росії. Цього ж дня було утворено Тимчасовий уряд на чолі з князем Георгієм Львовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франциска Шанцковська півстоліття вдавала із себе доньку російського царя

Уряд більшовиків заарештовану царську сім'ю відправив в Єкатеринбург на заслання. Розстріл царської сім'ї був санкціонований Радою Народних Комісарів і ВЦВК. У відповідності з цим рішенням Уральська Рада робітничих, селянських і солдатських депутатів на своєму засіданні 12 липня 1918 року прийняла постанову про страту. 17 липня 1918 року в підвалі будинку купця Іпатієва група червоногвардійців під командуванням Якова Юровського розстріляли царя Миколу II, царицю Олександру Федорівну, їхніх дітей: 23-річну Ольгу, 21-річну Тетяну, 19-річну Марію, 17-річну Анастасію і 14-річного Олексія. А також чотирьох слуг. Кати добили багнетами тих, хто подавав ознаки життя. Тіла залили вапном та кислотою і таємно поховали в яру неподалік. В кінці 1970-х поховання Романових виявив письменник Гелій Рябов. Та місцева влада йому наказала зарити їх назад. Розкопки відновили після розвалу СРСР 1991 року. Численні експертизи ДНК останків довели, що ті належать саме родині останнього імператора Росії. 17 липня 1998-го — через 80 років після розстрілу — останки царської сім'ї перепоховали в родовій усипальниці Романових у Петропавлівському соборі в Петербурзі.

Офіційна коронація Миколи II відбулася 30 травня 1896 року. У Москві на Ходинському полі, розміром із 14 теперішніх майданів Незалежності в Києві, влаштували гуляння. Напередодні оголосили, що там роздаватимуть пироги, хліб, ковбаси й чашки із портретом нового імператора. Уже вдосвіта царських гостинців чекало півмільйона охочих. Коли ж почалася роздача, серед народу пішов поголос, що на всіх не вистачить. Натовп накинувся на сувенірні ларки, почалася тиснява за пряником чи палицею ковбаси. Коли ж усе закінчилося, на полі лежало 1389 трупів. Імператор покарав обер-поліцмейстера, який мав слідкувати за порядком, а сім'ям постраждалих виділив по 1000 рублів. (Тяглова кобила тоді коштувала 23–25 рублів, а корова — 14.) Та все одно відтоді в народі отримав титул "царя Ходинського".

Зараз ви читаєте новину «Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути