середа, 09 жовтня 2013 16:27

Російські історики прагнуть припинити "потік наклепу" на адресу Івана Грозного

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року
Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року

У Росії серед наукової громадськості набирає обертів скандал з приводу розвінчання міфу про вбивство Іваном Грозним свого сина.

Так, на початку жовтня було направлено звернення істориків та громадських діячів міністру культури Росії та директору Державної Третьяковської галереї з проханням прибрати картину Іллі Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року" в запасники.

Міністр Володимир Мединський та Ірина Лебедєва відмовилися виконувати висунуті в ньому вимоги, що вже  викликало бурхливу реакцію діячів, які підписали листа.

Ситуацію, що склалася навколо гучного звернення, коментує один з його підписантів головний редактор "Російської народної лінії" Анатолій Степанов.

"Моя позиція в цьому питанні, можливо, не настільки радикальна  як в укладачів цього листа, але в головному я з ними солідарний - час припинити нескінченний потік наклепу на адресу першого Російського Царя, Государя Іоанна Васильовича Грозного. Вже доведено і передоведено, що версія Миколи Карамзіна про вбивство Царем Іоанном Грозним свого старшого сина базується лише на "свідченнях" іноземців, ворожих Росії, російській державі і російського Государя, і що немає ніяких джерел, які заслуговують на довіру, підтверджують справедливість цієї версії, - заявив він. - Проте, вона повторюється багато разів і, що найсумніше, використовується в пропаганді, в підсумку формує спотворений, брехливий образ першого Російського Государя у свідомості молоді, насамперед у тих, хто відвідує наше національне надбання - Третяковську галерею" .

З приводу самої картини Степанов також має свою точку зору.

"Я не згоден з пропозицією, яка пролунала у зверненні, що знамениту картину Іллі Рєпіна необхідно відправити в запасники, хоча, як відомо, в запасниках Третьяковської галереї та інших музейних сховищах знаходиться чимало шедеврів російського та іноземного живопису. Але ось, що я вважаю за необхідне - зобов'язати екскурсоводів і адміністрацію Третяковської галереї надавати відвідувачам достовірну, історично виважену інформацію про сюжет картини. Сама по собі картина Рєпіна - це геніальний твір російського живопису. Якби вона називалася "Батько, який убив свого сина" без відсилання до історичних подій, то вона не викликала б ніякого заперечення і відторгнення у суспільстві. Адже геніальний художник блискуче зобразив жах батька, який вбив у нападі гніву свого сина".

Зараз ви читаєте новину «Російські історики прагнуть припинити "потік наклепу" на адресу Івана Грозного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути