пʼятниця, 04 травня 2012 00:45

Золоті коштовності з діамантами знайшли в печі

— Кумедна вийшла історія з оцим золотом і сріблом — випадково знайшли його сім років тому, — оповідає відвідувачам працівник Дубенського заповідника на Рівненщині 60-річний Петро Смолін.

— У центрі нашого міста стояла стара хатина, а в ній жив циган. Здається, він торгував наркотиками. З'їхав звідти, бо отримав квартиру. Коли хатину зносили, будівельники знайшли у підвалі стару піч, а в ній скарб — золотий ланцюг, монети, срібло, золотий перстень із великим діамантом. Циган як про те дізнався, мало волосся на собі не рвав. Частину скарбу виставили тут, а решта ще у наших фондах.

28 квітня опівдні гості з України та Польщі оглядають нову нумізматичну виставку "Карбована історія", яку відкрили у Дубенському замку-музеї. На зеленому сукні стендів розклали старовинні українські, російські, австро-угорські, польські та давньоримські монети.

— Це срібні, часів царя Івана Грозного. А оце золотий імперіал царя Миколи ІІ. Колись за жменю таких можна було купити доброго коня, — показує директор Леонід Кічатий, 40 років. — Колекцію для виставки узяли з фондів музею. Деякі експонати віддали для постійної експозиції місцеві нумізмати — охорона в нас надійна.

Тут понад дві тисячі монет, банкнот, військових та духовних нагород тощо. Найдавніша монета — давньоримська, датована І-ІІ ст. н. е.

У тумбу для збору коштів посеред зали накидали сучасних українських копійок і 200-гривневих купюр. Нагорі над стендами вивісили прапори й герби різних держав.

Над вітриною із польським скарбом 1930-х схилився депутат Європарламенту — Ян Козловський. Національний польський однострій із шапкою та шаблею при боці одягнув на діловий костюм. Розглядає схожу на кольчугу дамську срібну сумочку для театру, срібні портсигар та глечик.

— На мені одяг гусарської хоругви. Звісно, на засідання парламенту в Брюсселі я в такому не ходжу. Ото була б сенсація, — сміється депутат. Говорить польською через перекладача.

Губернатор Рівненщини 51-річний Василь Берташ дарує музею на згадку факсимільну копію Пересопницького Євангелія. Книга у шкіряній палітурці зі сріблом важить понад 8 кг.

— Розраховуємо, що до замку скоро приїдуть туристи, які будуть на Євро-2012. Нам в області є що показати, — хвалиться.

Поляки в середньовічних одностроях Вінцент Мацієвський та Кшиштоф Урбан галантно скидають шапки, коли повз них проходять жінки.

— Дуже у вас подобається, будемо раді обмінятися досвідом з Дубенським заповідником, — підкручує вуса Ярослав Стручинський, каштелян польського замкового комплексу Гнєв. — Приїдуть наші ковалі — проведемо кілька майстер-класів із середньовічного ремісництва для ваших працівників. Може, й ми чогось у вас повчимося.

Зараз ви читаєте новину «Золоті коштовності з діамантами знайшли в печі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути